Omlet szarpany z pieczarkami i szparagami

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Ten omlet to znakomity posiłek okołotreningowy. Idealny po wysiłku fizycznym, bo wysokoproteinowy. Aż trzy białka jaja i zarodki zarodki pszenne - bogate źródło białka, błonnika, witamin z grupy B i E. Warto je włączyć do codziennej diety. A sam omlet - pyszny, jak sezon szparagowy się skończy, to można zrobić ze szpinakiem baby, który teraz jest dostępny przez cały rok. Albo z fasolką szparagową (mrożona jest cały rok)...

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 330
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 16.7g26%
Węglowodany 15g5%
Białko 28.7g58%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 jajko
 2 białka jaja
 60 g pieczarek
 5 g zarodków pszennych
 65 g szparagów ugotowanych al dente
 1 łyżeczek oliwa truflowa
 roszponka, sól, pieprz
 1 kromka pieczywa proteinowego

Sposób przygotowania

1

Przygotujcie wszystkie składniki, bo to śniadanko robi się błyskawicznie. Szparagi krótko sparzcie wrzątkiem albo lepiej, weźcie te, co zostały z poprzedniego dnia.

2

Pieczarki z grubsza pokrójcie, i przesmażcie na oliwie truflowe - będzie cudownie pachniało:-)

3

Jajko wymieszajcie z białkami i wylejcie na przesmażone pieczarki.

4

Dołóżcie pokrojone w większe kawałki szparagi.

5

Na końcu dorzućcie roszponkę albo inne zielone. Teraz trzeba zmniejszyć ogień, przykryć na chwilę.

6

Jak tylko góra zacznie się ścinać przerzućcie na moment na drugą stronę i od razu wyłóżcie na talerz, żeby omlet nie był zbyt twardy (no chyba że lubicie taki).

7

Na końcu posypcie zarodkami pszennymi (lub owsianymi) - to przebogate źródło mikroelementów, białka i witamin. Warto je włączyć do diety (podobnie jak otręby, siemię lniane i parę innych rzeczy).

8

Do tego oczywiście kromka dobrego pieczywa - ja najczęściej jem pieczywo proteinowe, ma niezły skład, dużo białka i jest w małych opakowaniach.

Składniki

 1 jajko
 2 białka jaja
 60 g pieczarek
 5 g zarodków pszennych
 65 g szparagów ugotowanych al dente
 1 łyżeczek oliwa truflowa
 roszponka, sól, pieprz
 1 kromka pieczywa proteinowego

Sposób przygotowania

1

Przygotujcie wszystkie składniki, bo to śniadanko robi się błyskawicznie. Szparagi krótko sparzcie wrzątkiem albo lepiej, weźcie te, co zostały z poprzedniego dnia.

2

Pieczarki z grubsza pokrójcie, i przesmażcie na oliwie truflowe - będzie cudownie pachniało:-)

3

Jajko wymieszajcie z białkami i wylejcie na przesmażone pieczarki.

4

Dołóżcie pokrojone w większe kawałki szparagi.

5

Na końcu dorzućcie roszponkę albo inne zielone. Teraz trzeba zmniejszyć ogień, przykryć na chwilę.

6

Jak tylko góra zacznie się ścinać przerzućcie na moment na drugą stronę i od razu wyłóżcie na talerz, żeby omlet nie był zbyt twardy (no chyba że lubicie taki).

7

Na końcu posypcie zarodkami pszennymi (lub owsianymi) - to przebogate źródło mikroelementów, białka i witamin. Warto je włączyć do diety (podobnie jak otręby, siemię lniane i parę innych rzeczy).

8

Do tego oczywiście kromka dobrego pieczywa - ja najczęściej jem pieczywo proteinowe, ma niezły skład, dużo białka i jest w małych opakowaniach.

Omlet szarpany z pieczarkami i szparagami
(Visited 1 072 times, 24 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *