Spaghetti z krewetkami w ziołach

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Krewetki można robić na wiele sposobów. Korzystając z sezonu, kiedy jest najwięcej świeżych ziół, przygotowałam krewetki w ziołach. Polecam do makaronu lub do dobrego pieczywa (np.domowej bagietki).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 552
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 11g17%
Węglowodany 69.2g24%
Białko 34.8g70%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 75 g makaronu spaghetti
 225 g krewetek (1 opakowanie z Lidla lub Biedronki)
 10 g 2 ząbki czosnku
 10 g oliwy
 30 g pora (zielona część)
 wielka garść świeżych ziół: kolendra, pietruszka, szczypiorek, oregano, bazylia, tymianek - co macie pod ręką

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmrozić i pozbawić pancerzyków. Zioła drobno posiekać, czosnek w plasterki a pora w talarki.

2

Czosnek i pora przesmażyć krótko na oliwie

3

Krewetki wymierzać z ziołami...

4

... i wrzucić na patelnię do czosnku i pora.

5

Wszystko krótko ale intensywnie zagrzać, wystarczą 3-4 minuty na dużym ogniu. Krewetki nie lubią długiej obróbki termicznej - robią się wtedy twarde. Wystarczy żeby zmieniły kolor na pomarańczowy i zamiast szklistości nabrały bieli. Wtedy są gotowe.

Składniki

 75 g makaronu spaghetti
 225 g krewetek (1 opakowanie z Lidla lub Biedronki)
 10 g 2 ząbki czosnku
 10 g oliwy
 30 g pora (zielona część)
 wielka garść świeżych ziół: kolendra, pietruszka, szczypiorek, oregano, bazylia, tymianek - co macie pod ręką

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmrozić i pozbawić pancerzyków. Zioła drobno posiekać, czosnek w plasterki a pora w talarki.

2

Czosnek i pora przesmażyć krótko na oliwie

3

Krewetki wymierzać z ziołami...

4

... i wrzucić na patelnię do czosnku i pora.

5

Wszystko krótko ale intensywnie zagrzać, wystarczą 3-4 minuty na dużym ogniu. Krewetki nie lubią długiej obróbki termicznej - robią się wtedy twarde. Wystarczy żeby zmieniły kolor na pomarańczowy i zamiast szklistości nabrały bieli. Wtedy są gotowe.

Spaghetti z krewetkami w ziołach
(Visited 3 815 times, 28 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *