Penne z sosem warzywnym i chorizo

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Sos warzywny to prawdziwe resztki warzyw: por i papryka biała (nigdy wcześniej jej nie kupowałam ale syn nagrywał efekty dźwiękowe i potrzebował jakiegoś tańszego produktu do "siekania"). Dostałam sporą ilość zmasakrowanych warzyw no i coś trzeba było z tego wykombinować, bo przecież nie wyrzucę! Efekt zachwyca więc dzielę się z Wami:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 588
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 24.9g39%
Węglowodany 61.7g21%
Białko 28.1g57%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 180 g pora (1 cały)
 300 g białej papryki (3 sztuki)
 15 g czosnku (3 ząbki)
 80 g chorizo picante
 1 łyżeczek oliwa z oliwek (lub olej)
 1 łyżka słodka papryka mielona
 40 g grana padano
 200 g passaty
 100 g makaron penne rigate
 sól, chilli, ulubione zioła (u mnie prowansalskie)

Sposób przygotowania

1

Paprykę pokroić drobno

2

Pora posiekać najlepiej w talarki (ja miałam zmasakrowanego pora i paprykę - syn nagrywał efekty dźwiękowe "siekane warzywa" ;-))

3

Na odrobinie oliwy przesmażyć szybko paprykę...

4

... dodać pora, czosnek i zioła.

5

Wszystko dusić ok 10 minut, podlać odrobiną wody ale tylko tyle, żeby się Wam nie przypaliło.

6

Na patelni podsmażyć chorizo pokrojone w półplasterki, następnie dodać podduszone wcześniej warzywa.

7

Dodać sporą łyżkę słodkiej papryki....

8

i szklankę passaty. Doprawić solą i chilli.

9

Dorzucić ugotowany ale dente ulubiony makaron.

10

Wymieszać

11

Posypać serem grana padano lub innym twardym długo dojrzewającym.

12

I obowiązkowa zielenina na wierzch:-)

Składniki

 180 g pora (1 cały)
 300 g białej papryki (3 sztuki)
 15 g czosnku (3 ząbki)
 80 g chorizo picante
 1 łyżeczek oliwa z oliwek (lub olej)
 1 łyżka słodka papryka mielona
 40 g grana padano
 200 g passaty
 100 g makaron penne rigate
 sól, chilli, ulubione zioła (u mnie prowansalskie)

Sposób przygotowania

1

Paprykę pokroić drobno

2

Pora posiekać najlepiej w talarki (ja miałam zmasakrowanego pora i paprykę - syn nagrywał efekty dźwiękowe "siekane warzywa" ;-))

3

Na odrobinie oliwy przesmażyć szybko paprykę...

4

... dodać pora, czosnek i zioła.

5

Wszystko dusić ok 10 minut, podlać odrobiną wody ale tylko tyle, żeby się Wam nie przypaliło.

6

Na patelni podsmażyć chorizo pokrojone w półplasterki, następnie dodać podduszone wcześniej warzywa.

7

Dodać sporą łyżkę słodkiej papryki....

8

i szklankę passaty. Doprawić solą i chilli.

9

Dorzucić ugotowany ale dente ulubiony makaron.

10

Wymieszać

11

Posypać serem grana padano lub innym twardym długo dojrzewającym.

12

I obowiązkowa zielenina na wierzch:-)

Penne z sosem warzywnym i chorizo
(Visited 1 042 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *