Archives Recipes

Recipes

Sałatka na ciepło z ryżem i krewetkami, awokado i szparagi

To danie może być równie dobrze lunchem, sałatka na imprezę jak i konkretnym obiadem. Jest wszystko czego potrzeba: duża porcja protein (krewetki), węglowodany (ryż) i zdrowy tłuszcz roślinny (olej z awokado). Do tego sezonowy rarytas – zielone szparagi:-) Wszystko smakuje wybornie i jest banalnie łatwe do przygotowania. Zachęcam do wypróbowania.

Czytaj więcej

Polędwiczka wieprzowa duszona w czosnku niedźwiedzim, ryż basmati

Czosnek niedźwiedzi jem często, bo sezon na niego trwa krótko. Można z niego zrobić mnóstwo dań, jest aromatyczny, łatwy w obróbce i pasuje do dań wege, do ryb i do mięsa również. Dzisiaj polecam udusić polędwiczkę właśnie z czosnkiem niedźwiedzim. Obiad z mięsem to jest przecież konkret, sporo protein w niecodziennej odsłonie.

Czytaj więcej

Jajka poszetowe na pieczywie proteinowym, pesto z czosnku niedźwiedziego, szparagi, zielone warzywa z patelni

Dzisiaj śniadanie z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej – jest tak aromatyczny, że nadaje charakteru całemu posiłkowi. Do tego najlepsza forma jajka – jajko w koszulce no i spora porcja zieleniny: zielony por, czosnek niedźwiedzi, groszek. Pieczywo proteinowe posmarowane obficie pesto z czosnku niedźwiedziego i młodziutkie, delikatne, chrupiące szparagi. Było przepysznie:-)

Czytaj więcej

Danie z patelni: kurczak, warzywa, czosnek niedźwiedzi i cieciorka

Bardzo szybkie danie dla głodnej osoby. Porządna porcja białka, mało kalorii i to wszystko w jednym, sezonowym daniu z przepysznym czosnkiem niedźwiedzim. A ten jest bardzo krótko dostępny, więc jak się pojawia na lokalnych placykach, warto go zakupić w większej ilości i zajadać jak rarytas.A nadwyżki można przerobić na pesto, poporcjować i zamrozić. Można też mrozić świeże liście – nie tracą na aromacie a są świetnym dodatkiem do wielu dań.

Czytaj więcej