Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Zapiekanka ziemniaczana w wersji wegetariańskiej, wyjątkowo aromatyczna, bo ze sporą porcją liści czosnku niedźwiedziego i z pesto z tegoż czosnku.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 486
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 26.4g41%
Węglowodany 51.3g18%
Białko 12.7g26%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 470 g surowych ziemniaków
 100 g czosnku niedźwiedziego
 125 g marchewki
 220 g pomidora (u mnie malinowy)
 40 g sera provolone
 70 g pesto z czosnku niedźwiedziegoprzepis niżej

Sposób przygotowania

1

Czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną więc nie polecam zrywać w lesie. Lepiej pytać o niego na lokalnych placykach, coraz więcej osób go uprawia.

2

Przygotowanie pesto: zblendować 50 g uprażonych pestek słonecznika, 200 g oleju rzepakowego, 150 g liści czosnku niedźwiedziego, sól, ewentualnie sok z cytryny. 1 porcja to 10 g = 52 kcal.

3

Ziemniaki pokroiłam w cienkie plasterki, tak samo marchewkę. Liście czosnku z grubsza posiekałam, ser provolone utarłam na drobnej tarce.

4

Naczynie do zapiekania posmarowałam pesto, ułożyłam warstwę ziemniaków...

5

...czosnku i marchewki.

6

Znowu trochę pesto, następnie ziemniaki, marchewkę... oprószyłam solą i pieprzem.

7

Na wierzchu położyłam grube plastry pomidora malinowego...

8

... na każdy plaster pomidora trochę pesto a całość posypałam serem.

9

Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na ok 200 stopni na godzinę.

10

11

12

13

Składniki

 470 g surowych ziemniaków
 100 g czosnku niedźwiedziego
 125 g marchewki
 220 g pomidora (u mnie malinowy)
 40 g sera provolone
 70 g pesto z czosnku niedźwiedziegoprzepis niżej

Sposób przygotowania

1

Czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną więc nie polecam zrywać w lesie. Lepiej pytać o niego na lokalnych placykach, coraz więcej osób go uprawia.

2

Przygotowanie pesto: zblendować 50 g uprażonych pestek słonecznika, 200 g oleju rzepakowego, 150 g liści czosnku niedźwiedziego, sól, ewentualnie sok z cytryny. 1 porcja to 10 g = 52 kcal.

3

Ziemniaki pokroiłam w cienkie plasterki, tak samo marchewkę. Liście czosnku z grubsza posiekałam, ser provolone utarłam na drobnej tarce.

4

Naczynie do zapiekania posmarowałam pesto, ułożyłam warstwę ziemniaków...

5

...czosnku i marchewki.

6

Znowu trochę pesto, następnie ziemniaki, marchewkę... oprószyłam solą i pieprzem.

7

Na wierzchu położyłam grube plastry pomidora malinowego...

8

... na każdy plaster pomidora trochę pesto a całość posypałam serem.

9

Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na ok 200 stopni na godzinę.

10

11

12

13

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim
(Visited 483 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *