Sałatka na ciepło z ryżem i krewetkami, awokado i szparagi

Oceń przepisKategoria, , , Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

To danie może być równie dobrze lunchem, sałatka na imprezę jak i konkretnym obiadem. Jest wszystko czego potrzeba: duża porcja protein (krewetki), węglowodany (ryż) i zdrowy tłuszcz roślinny (olej z awokado). Do tego sezonowy rarytas - zielone szparagi:-) Wszystko smakuje wybornie i jest banalnie łatwe do przygotowania. Zachęcam do wypróbowania.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 501
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 20.5g32%
Węglowodany 49.7g17%
Białko 33.4g67%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 250 g krewetek mrożonych (krewetki białe, surowe, z sosem pietruszkowo-czosnkowym z Lidla)
 120 g ugotowanego ryżu basmati
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 100 g pieczarek (same nóżki)
 90 g szparagów
 1 łyżka oleju z awokado
 odrobina rukoli
 sól, chilli, sok z cytryny, sezam

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmroziłam, odlałam wodę....

2

...krótko zrobiłam na patelni.

3

Ryż basmati porządnie wypłukałam, podprażyłam w naczyniu z sokiem z cytryny i solą, zalałam wodą, ugotowałam al dente i odcedziłam.

4

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej. Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund

5

Pieczarki, sos sojowy - na małym ogniu, puszczają wodę więc trzeba ją odparować.

6

Pieczarki, ryż i szparagi wymieszałam na patelni, doprawiłam solą.

7

Dodałam krewetki.

8

Zawartość patelni wyłożyłam na talerz, dodałam pokrojone w plastry awokado, skropiłam olejem z awokado.

9

Posypałam sezamem i gotowe.

10

11

12

13

Składniki

 250 g krewetek mrożonych (krewetki białe, surowe, z sosem pietruszkowo-czosnkowym z Lidla)
 120 g ugotowanego ryżu basmati
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 100 g pieczarek (same nóżki)
 90 g szparagów
 1 łyżka oleju z awokado
 odrobina rukoli
 sól, chilli, sok z cytryny, sezam

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmroziłam, odlałam wodę....

2

...krótko zrobiłam na patelni.

3

Ryż basmati porządnie wypłukałam, podprażyłam w naczyniu z sokiem z cytryny i solą, zalałam wodą, ugotowałam al dente i odcedziłam.

4

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej. Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund

5

Pieczarki, sos sojowy - na małym ogniu, puszczają wodę więc trzeba ją odparować.

6

Pieczarki, ryż i szparagi wymieszałam na patelni, doprawiłam solą.

7

Dodałam krewetki.

8

Zawartość patelni wyłożyłam na talerz, dodałam pokrojone w plastry awokado, skropiłam olejem z awokado.

9

Posypałam sezamem i gotowe.

10

11

12

13

Sałatka na ciepło z ryżem i krewetkami, awokado i szparagi
(Visited 316 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *