To danie może być równie dobrze lunchem, sałatka na imprezę jak i konkretnym obiadem. Jest wszystko czego potrzeba: duża porcja protein (krewetki), węglowodany (ryż) i zdrowy tłuszcz roślinny (olej z awokado). Do tego sezonowy rarytas - zielone szparagi:-) Wszystko smakuje wybornie i jest banalnie łatwe do przygotowania. Zachęcam do wypróbowania.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 501
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 20.5g32%
- Węglowodany 49.7g17%
- Białko 33.4g67%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmroziłam, odlałam wodę....
...krótko zrobiłam na patelni.
Ryż basmati porządnie wypłukałam, podprażyłam w naczyniu z sokiem z cytryny i solą, zalałam wodą, ugotowałam al dente i odcedziłam.
Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej. Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund
Pieczarki, sos sojowy - na małym ogniu, puszczają wodę więc trzeba ją odparować.
Pieczarki, ryż i szparagi wymieszałam na patelni, doprawiłam solą.
Dodałam krewetki.
Zawartość patelni wyłożyłam na talerz, dodałam pokrojone w plastry awokado, skropiłam olejem z awokado.
Posypałam sezamem i gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmroziłam, odlałam wodę....
...krótko zrobiłam na patelni.
Ryż basmati porządnie wypłukałam, podprażyłam w naczyniu z sokiem z cytryny i solą, zalałam wodą, ugotowałam al dente i odcedziłam.
Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej. Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund
Pieczarki, sos sojowy - na małym ogniu, puszczają wodę więc trzeba ją odparować.
Pieczarki, ryż i szparagi wymieszałam na patelni, doprawiłam solą.
Dodałam krewetki.
Zawartość patelni wyłożyłam na talerz, dodałam pokrojone w plastry awokado, skropiłam olejem z awokado.
Posypałam sezamem i gotowe.