Polędwiczka wieprzowa duszona w czosnku niedźwiedzim, ryż basmati

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Czosnek niedźwiedzi jem często, bo sezon na niego trwa krótko. Można z niego zrobić mnóstwo dań, jest aromatyczny, łatwy w obróbce i pasuje do dań wege, do ryb i do mięsa również. Dzisiaj polecam udusić polędwiczkę właśnie z czosnkiem niedźwiedzim. Obiad z mięsem to jest przecież konkret, sporo protein w niecodziennej odsłonie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 496
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 5.5g9%
Węglowodany 55.2g19%
Białko 55.3g111%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 240 g polędwiczki wieprzowej (ok. 1/2 całości)
 120 g ryżu basmati (ugotowany)
 100 g czosnku niedźwiedziego
 80 g pora
 30 g czosnku
 sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi, tymianek

Sposób przygotowania

1

Polędwiczkę naszpikowałam słupkami czosnku i zamarynowałam na sucho (sól, pieprz, tymianek). Zostawiałam na noc w lodówce.

2

Pora i czosnek niedźwiedzi posiekałam.

3

Mięso obsmażyłam bez tłuszczu, z każdej strony. Dodałam pora i czosnek niedźwiedzi. Podlałam odrobina wody. Ważne, żeby garnek nie był za duży. Mięso ma dość ciasno wejść, wody wlać tyle, żeby ledwo przykryła mięso. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok 45 minut (do godziny).

4

Kroić dopiero jak przestygnie.

5

6

Ja podałam mięso z ryżem, który ugotowałam z dodatkiem suszonego czosnku niedźwiedziego.

7

Składniki

 240 g polędwiczki wieprzowej (ok. 1/2 całości)
 120 g ryżu basmati (ugotowany)
 100 g czosnku niedźwiedziego
 80 g pora
 30 g czosnku
 sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi, tymianek

Sposób przygotowania

1

Polędwiczkę naszpikowałam słupkami czosnku i zamarynowałam na sucho (sól, pieprz, tymianek). Zostawiałam na noc w lodówce.

2

Pora i czosnek niedźwiedzi posiekałam.

3

Mięso obsmażyłam bez tłuszczu, z każdej strony. Dodałam pora i czosnek niedźwiedzi. Podlałam odrobina wody. Ważne, żeby garnek nie był za duży. Mięso ma dość ciasno wejść, wody wlać tyle, żeby ledwo przykryła mięso. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok 45 minut (do godziny).

4

Kroić dopiero jak przestygnie.

5

6

Ja podałam mięso z ryżem, który ugotowałam z dodatkiem suszonego czosnku niedźwiedziego.

7

Polędwiczka wieprzowa duszona w czosnku niedźwiedzim, ryż basmati
(Visited 315 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *