Archives Recipes

Recipes

Bucatini z krewetkami, boczkiem i pomidorkami

Są takie dania, które poprawiają mi humor. To makarony, najlepiej te grubsze i większe w swoim kształcie. Np. bucatini – takie grubsze spaghetti… Tak niewiele trzeba, żeby sprawić sobie kulinarna przyjemność:-) W myśl zasady „im mniej tym lepiej”, „im prościej tym smaczniej”. Makarony świetnie się do tego nadają, są na tyle niewymagające, że wystarczy czasem 2, 3 max 4 składniki, żeby danie nabrało charakteru i smaku. Dzisiaj polski boczek połączyłam w makaronowym daniu z krewetkami. Sos powstał z rozprażonych pomidorków i zielonych oliwek. Tylko tyle i aż tyle:-)

Czytaj więcej

Pankejki owsiane, jajka poszetowe, łosoś, kurki, kawior

Na moim instagramowym profilu jajka poszetowe to mój znak firmowy:-) Robię je często, łączę w zestawach śniadaniowych z różnymi dodatkami. Pasują do wszystkiego i ponoć to najzdrowsza forma jajka. Warto poświęcić chwile i nauczyć się je robić. Obejrzyjcie mój filmik (tutaj w jednym z wpisów, w IGTV albo na YouTube) – powinien wystarczyć do zorientowania się o co chodzi. A gdybyście mieli pytania – piszcie proszę:-)

Czytaj więcej

Zupa kimchi z jajkiem w koszulce

Kimchi, nie dość że jest niskokaloryczne i super zdrowe, to pasuje prawie do wszystkiego. Można jeść na ciepło na zimno, jako surówkę, jako dodatek do różnych wrapów i bowli. Można zasmażać z ryżem, łączyć z mięsem i owocami morza. Jak raz spróbujecie kimchi i Wam posmakuje to tylko wyobraźnia może Was ograniczyć w komponowaniu dań. W internecie bez trudu znajdziecie pomysły na wykorzystanie tej pysznej koreańskiej kiszonki. Zajrzyjcie choćby tutaj: https://kukbuk.pl/artykuly/dania-z-kimchi/. Moja propozycja na dzisiaj to zupa kimchi z jajkiem w koszulce.

Czytaj więcej

Potrawka z chorizo i kurczaka w sosie z dyni pieczonej

Przyznaję, że sos dyniowy chodził za mną od jakiegoś czasu aż w końcu się odważyłam zrobić danie, które nie będzie mdłe i nudne (dynia ma jednak mało wyrazisty smak i jest bardzo „płaska” na języku). Połączenie w dyni kurczaka z chorizo wzięło się z tego, że kurczak też jest delikatny w odbiorze ale nisko kaloryczny za to chorizo jest bardzo charakterystyczne jednak wysokokaloryczne. Całość wyszła bardzo smacznie, z dobrymi proporcjami białka do węglowodanów. Do tego proponuję ryż, najlepiej jaśminowy, bo pięknie pachnie i dobrze gra z dynią. Przepis na trzy porcje (nie pisze na 3 osoby, bo sama jedną porcje zjadłam prosto z gara, takie to było pyszne;-))

Czytaj więcej