Pulpeciki z indyka w sosie z masła z nerkowców, makaron ryżowy z porem i pieczarkami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Indyk to czyste, chude mięsko, niskokaloryczne, wysokoproteinowe. Nie każdy lubi, bo jest dość zwarte i twardsze niż np. pierś kurczaka. Ale jest zdrowsze i warto je włączyć do diety. Podpowiadam jak urozmaicić jadłospis dodając danie z indyka ale z masłem z nerkowców. Tłuste masło do chudego indyka - to naprawdę dobrze smakuje. Delikatne mięso nabrało charakteru a podkreśliłam go dodatkowo przyprawami kumin, kolendra.... Warto spróbować:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 614
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.8g36%
Węglowodany 59.2g20%
Białko 43g86%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 500 g mielone mięso z piersi indyka
 40 g masła z nerkowców CASHEW BUTTER od Olimp Sport Nutrition
 125 ml wody
 1 łyżka oliwy
 100 ml mleka 0,5%
 0,50 łyżeczek kuminu mielonego
 0,50 łyżeczek mielonej kolendry
 0,50 łyżeczek kurkumy
 1 łyżeczek jasnego sezamu
 sól, pieprz
 150 g makaronu ryżowego (waga przed ugotowaniem)
 10 g sosu sojowego
 65 g pora
 75 g pieczarek

Sposób przygotowania

1

Mięso wyrobić (najlepiej dłonią) z przyprawami i letnią wodą. Mięso z indyka jest zwarte a woda je rozluźni. Nie dodaję jajka.

2

Do mięsnej masy dołożyć 20 g masła z nerkowców (połowa odmierzonej ilości).

3

Uformować kulki o średnicy 2,5-3 cm - mi wyszło 21 pulpecików.

4

Pulpeciki obsmażyć na odrobinie oliwy, krótko i na dużym ogniu.

5

Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania...

6

... i zalać sosem: mleko zmiksować z pozostała odmierzona ilością masła z nerkowców, doprawić solą.

7

Piec pod przykryciem w temp 170-180 stopni ok. 40 min. Pod koniec tego czasu można odkryć jeżeli sosu wydaje się być za dużo. Niech odparuje.

8

Moja porcja na 1 osobę to 7 pulpecików. Każdy ma 49 kcal: białka 5,6 g, węglowodanów - 0,5 g, tłuszczu 2,6 g. Dobre makro:-)

9

Dodatkami do mięsa jest makaron ryżowy z podsmażanymi w sosie sojowym pieczarkami i porem. Pieczarki pokroiłam w ćwiartki (to były duże pieczarki, malutko najlepiej obsmażyć w całości), podlałam sosem sojowym i odrobiną wody i odparowałam.

10

Następnie dodałam pora (zielona część) pokrojonego w talarki, znowu odrobina woda i do odparowania.

11

Makaron ryżowy ugotowałam wg przepisu na opakowaniu.

12

Makaron dodałam do pieczarek i pora, wymieszałam.

13

Wszystko wyłożyłam na talerz, posypałam czarnym sezamem i zieloną cebulką.

14

15

Składniki

 500 g mielone mięso z piersi indyka
 40 g masła z nerkowców CASHEW BUTTER od Olimp Sport Nutrition
 125 ml wody
 1 łyżka oliwy
 100 ml mleka 0,5%
 0,50 łyżeczek kuminu mielonego
 0,50 łyżeczek mielonej kolendry
 0,50 łyżeczek kurkumy
 1 łyżeczek jasnego sezamu
 sól, pieprz
 150 g makaronu ryżowego (waga przed ugotowaniem)
 10 g sosu sojowego
 65 g pora
 75 g pieczarek

Sposób przygotowania

1

Mięso wyrobić (najlepiej dłonią) z przyprawami i letnią wodą. Mięso z indyka jest zwarte a woda je rozluźni. Nie dodaję jajka.

2

Do mięsnej masy dołożyć 20 g masła z nerkowców (połowa odmierzonej ilości).

3

Uformować kulki o średnicy 2,5-3 cm - mi wyszło 21 pulpecików.

4

Pulpeciki obsmażyć na odrobinie oliwy, krótko i na dużym ogniu.

5

Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania...

6

... i zalać sosem: mleko zmiksować z pozostała odmierzona ilością masła z nerkowców, doprawić solą.

7

Piec pod przykryciem w temp 170-180 stopni ok. 40 min. Pod koniec tego czasu można odkryć jeżeli sosu wydaje się być za dużo. Niech odparuje.

8

Moja porcja na 1 osobę to 7 pulpecików. Każdy ma 49 kcal: białka 5,6 g, węglowodanów - 0,5 g, tłuszczu 2,6 g. Dobre makro:-)

9

Dodatkami do mięsa jest makaron ryżowy z podsmażanymi w sosie sojowym pieczarkami i porem. Pieczarki pokroiłam w ćwiartki (to były duże pieczarki, malutko najlepiej obsmażyć w całości), podlałam sosem sojowym i odrobiną wody i odparowałam.

10

Następnie dodałam pora (zielona część) pokrojonego w talarki, znowu odrobina woda i do odparowania.

11

Makaron ryżowy ugotowałam wg przepisu na opakowaniu.

12

Makaron dodałam do pieczarek i pora, wymieszałam.

13

Wszystko wyłożyłam na talerz, posypałam czarnym sezamem i zieloną cebulką.

14

15

Pulpeciki z indyka w sosie z masła z nerkowców, makaron ryżowy z porem i pieczarkami
(Visited 417 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *