Bucatini z krewetkami, boczkiem i pomidorkami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Są takie dania, które poprawiają mi humor. To makarony, najlepiej te grubsze i większe w swoim kształcie. Np. bucatini - takie grubsze spaghetti... Tak niewiele trzeba, żeby sprawić sobie kulinarna przyjemność:-) W myśl zasady "im mniej tym lepiej", "im prościej tym smaczniej". Makarony świetnie się do tego nadają, są na tyle niewymagające, że wystarczy czasem 2, 3 max 4 składniki, żeby danie nabrało charakteru i smaku. Dzisiaj polski boczek połączyłam w makaronowym daniu z krewetkami. Sos powstał z rozprażonych pomidorków i zielonych oliwek. Tylko tyle i aż tyle:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 546
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.9g36%
Węglowodany 38.4g13%
Białko 41g82%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)
 120 g krewetek (rozmrożone i oczyszczone)
 50 g boczku gotowanego
 50 g pomidorków koktajlowych
 25 g zielonych oliwek
 10 g czosnku (2 ząbki)
 pieprz, ulubiona zielenia (u mnei szczypiorek)

Sposób przygotowania

1

Boczek pokroić w kostkę, czosnek w plasterki - podsmażyć na suchej patelni granitowej (lub innej z powłoką non-stick).

2

Następnie dorzucić pomidorki i pokrojone na połówki oliwki.

3

Na wierzchu ułożyć krewetki, przykryć i dać im kilka minut żeby doszły.

4

Teraz dodać ugotowany al dente makaron.

5

Danie gotowe:-)

6

Można posypać zieleniną, np. natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Odrobina parmezanu jaką dorzuciłam była naprawdę zbędna. Nie wliczyłam więc do makro.

Składniki

 50 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)
 120 g krewetek (rozmrożone i oczyszczone)
 50 g boczku gotowanego
 50 g pomidorków koktajlowych
 25 g zielonych oliwek
 10 g czosnku (2 ząbki)
 pieprz, ulubiona zielenia (u mnei szczypiorek)

Sposób przygotowania

1

Boczek pokroić w kostkę, czosnek w plasterki - podsmażyć na suchej patelni granitowej (lub innej z powłoką non-stick).

2

Następnie dorzucić pomidorki i pokrojone na połówki oliwki.

3

Na wierzchu ułożyć krewetki, przykryć i dać im kilka minut żeby doszły.

4

Teraz dodać ugotowany al dente makaron.

5

Danie gotowe:-)

6

Można posypać zieleniną, np. natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Odrobina parmezanu jaką dorzuciłam była naprawdę zbędna. Nie wliczyłam więc do makro.

Bucatini z krewetkami, boczkiem i pomidorkami
(Visited 869 times, 8 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *