Dorsz duszony w warzywach, kasza pęczak

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Ryba w 15 minut? i to nie smażona tylko duszona - tak, to możliwe! Porcja duża, kalorii mało - polecam szczególnie osobom na redukcji lub aktywnym fizycznie, bo to solidna porcja białka:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 481
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 11.6g18%
Węglowodany 45.4g16%
Białko 51.1g103%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 250 g mrożonych filetów dorsza atlantyckiego
 100 g kaszy pęczak (waga po ugotowaniu)
 130 g pomidora (u mnie podłużne "lima")
 110 g pora (zielona część)
 10 g masła (może być inny tłuszcz)
 sól, pieprz, zielona cebulka, czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Rozgrzać patelnię (najlepsza granitowa ale może być tez inna z powłoką non-stick), wyłożyć masło a na to zamrożone filety rybne (u mnie dorsz ale może być morszczuk, mintaj, miruna... byle chuda ryba). Podsmażyć krótko, ryba puści wodę, jak jej będzie dużo to odparujcie trochę.

2

Na wierzch wyłożyć pokrojonego w talarki pora...

3

....na to pomidora pokrojonego w kostkę. Posolić, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić do momentu kiedy ryba będzie gotowa do spożycia. Z pomidora i pora zrobi się lekki sos.

4

Ja podałam rybę z kaszą pęczak (bo akurat miałam ugotowaną poprzedniego dnia) ale może to być ryż, makaron... Co lubicie, lub co macie akurat w lodówce:-)

5

Całość posypałam czarnym sezamem...

6

... i zielona cebulką.

Składniki

 250 g mrożonych filetów dorsza atlantyckiego
 100 g kaszy pęczak (waga po ugotowaniu)
 130 g pomidora (u mnie podłużne "lima")
 110 g pora (zielona część)
 10 g masła (może być inny tłuszcz)
 sól, pieprz, zielona cebulka, czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Rozgrzać patelnię (najlepsza granitowa ale może być tez inna z powłoką non-stick), wyłożyć masło a na to zamrożone filety rybne (u mnie dorsz ale może być morszczuk, mintaj, miruna... byle chuda ryba). Podsmażyć krótko, ryba puści wodę, jak jej będzie dużo to odparujcie trochę.

2

Na wierzch wyłożyć pokrojonego w talarki pora...

3

....na to pomidora pokrojonego w kostkę. Posolić, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić do momentu kiedy ryba będzie gotowa do spożycia. Z pomidora i pora zrobi się lekki sos.

4

Ja podałam rybę z kaszą pęczak (bo akurat miałam ugotowaną poprzedniego dnia) ale może to być ryż, makaron... Co lubicie, lub co macie akurat w lodówce:-)

5

Całość posypałam czarnym sezamem...

6

... i zielona cebulką.

Dorsz duszony w warzywach, kasza pęczak
(Visited 1 110 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *