Zielony talerz na początek udanego dnia:-) Młode listki, awokado, papryczki padron – baza pysznego śniadania, do tego odrobina pomidorków na przełamanie koloru i czarne, wędzone oliwki, żeby przełamać łagodne smaki awokado i sałaty. Pysznie, lekko, zdrowo.
Archives Recipes
Recipes
Zielony makaron szpinakowy, warzywa z patelni w ziołach prowansalskich i feta
Rodzajów makaronów są tysiące a kombinacji makaronów z dodatkami niezliczona ilość. Nie ma chyba takiego połączenia, które by mi nie smakowało ale wybierając dodatki staram się aby całe danie było raczej dietetyczne i lekkie. Mój zielony makaron (szpinakowe papardelle) połączyłam więc z warzywami w ziołach prowansalskich i z fetą. Takie mariaż kuchni włoskiej z grecką i francuską wyszedł zaskakująco smacznie, a pomysł zrodził się – jak to często bywa – z resztek lodówkowych:-) Na zimno i na ciepło smakuje tak samo wybornie.
Kanapki z awokado i krewetkami, padron, pomidorki i szparagi
Kiedy na zewnątrz skwar, nie ma ochoty nie tylko na gotowanie ale nawet na jedzenie. No ale jeść trzeba, więc polecam lekkie, pyszne, zdrowe śniadanie. Kromka pieczywa proteinowego (w zasadzie innego nie jadam), awokado, krewetki z patelni i ulubione warzywa: pomidorki koktajlowe, papryczki padron i szparagi. Odrobina dobrej oliwy, czarny sezam i możemy się cieszyć dobrze rozpoczętym dniem. Prosto i pysznie w 15 minut!
Młode ziemniaki, szparagi i jajka poszetowe
Młode ziemniaczki smakują mi najbardziej ze zsiadłym mlekiem, odrobina koperku i gotowe. Ale jak dodamy szparagi, jajka, to na talerzu mamy sezonowy, lekki, pyszny, pełnowartościowy posiłek.
Jajka poszetowe na kanapce z awokado i sałatka z pomidorkami
Moje ulubione śniadanie o każdej porze roku – zmieniają się tylko dodatki ale jajko w koszulce to stały składnik. Polecam, bo jest smacznie, zdrowo, ładnie no i dietetycznie.
Kurczak z ryżem i fasolką szparagową w śmietance owsianej
Lubię jednogarnkowe dania, bo robi się je szybko, jest niewiele sprzątania i łatwo je odgrzać. Polecam:-)
Pomidorowa sałatka z fetą i granatem
Lekka sałatka kiedy na zewnątrz od rana upał, to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Letnie, pachnące pomidory, świeży ogórek, papryka, cebula, trochę fety i orzeźwiający granat – pycha!
Jajko sadzone na warzywach, chleb proteinowy z awokado
Kocham jajka! Ci, którzy tu zaglądają wiedzą, że szczególnie jajka poszetowe (w koszulce) są moim numerem jeden w zestawach śniadaniowych. Zrobienie ich nie jest bardzo trudne, ale trzeba poświęcić trochę czasu i jajek, żeby się nauczyć je przyrządzać, tak, żeby ładnie wyglądały i były smaczne. Dlatego polecam łatwiejszą wersję śniadania z jajem: jajka sadzone, pieczywo z awokado i dużo warzyw po krótkiej obróbce termicznej. Takie śniadanie (lub lunch, obiad) jest nie tylko szybkie do przygotowania ale przede wszystkim zdrowe, sycące i fit.
Papryka, pieczarki, czosnek niedźwiedzi z patelni i kanapka z awokado
Warzywa po szybkiej obróbce termicznej to mój sposób na proste i smaczne fit danie. Kombinacji jest wiele, podprażyć można niemalże każde warzywo. Poza papryką i pieczarkami dostępnymi cały rok, wykorzystałam również sezonowy czosnek niedźwiedzi. Do tego kanapki z awokado i mamy pyszny, wegański, zdrowy posiłek.
Jajka sadzone z ryżem i warzywami z patelni
W sezonie letnim chętniej i częściej jem warzywa. Zazwyczaj poddaję je krótkiej obróbce termicznej – wtedy jest szybko i lekkostrawnie. Warzywa przegotowane, miękkie sprawdzają się co najwyżej w sosach i potrawach typu leczo. Każde inne danie smakuje lepiej, gdy warzywa są al dente. I takie jest moje dzisiejsze danie – duża porcja warzyw, nieco ryżu i jajka sadzone z płynnymi żółtkami.
Jajecznica z zielonymi dodatkami: awokado, por, mix sałat i cieciorka
Jajka to zawsze dobry pomysł na zdrowy, sycący posiłek. Tym razem nie jajko w koszulce ale lekka jajecznica z pysznymi, zielonymi dodatkami. Do zrobienia w 15 minut:-)
Sałatka makaronowa z pesto z czosnku niedźwiedziego i awokado
Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Moja propozycja jest nie tylko dla wegetarian:-) Jak lubisz makaron, awokado i zielony kolor – zrób koniecznie!