Sałatka makaronowa z pesto z czosnku niedźwiedziego i awokado

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Moja propozycja jest nie tylko dla wegetarian:-) Jak lubisz makaron, awokado i zielony kolor - zrób koniecznie!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 597
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 45g70%
Węglowodany 42.9g15%
Białko 4.1g9%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g ulubionego makaronu (waga przed ugotowaniem)
 20 g pesto z czosnku niedźwiedziego (przepis niżej)
 65 g awokado (1/2 dużego owocu)
 20 g tartego parmezanu
 mix sałat

Sposób przygotowania

1

Gotowe pesto można przechowywać kilka dni w zamkniętym szczelnie słoiczku ale można też mrozić.

2

Składniki: 50 g orzechów macadamia mielimy, dodajemy 100 g oleju, 125 g czosnku niedźwiedziego, sól...

3

... na końcu odrobina soku z cytryny.

4

Do dzisiejszego dania użyłam 20 g pesto.

5

Makaron połączyłam z pesto i pokrojonym w gruba kostkę awokado/

6

Do tego garstka młodych listków...

7

... i tarty parmezan, grana padano lub inny twardy ser długo dojrzewający.

8

9

Składniki

 50 g ulubionego makaronu (waga przed ugotowaniem)
 20 g pesto z czosnku niedźwiedziego (przepis niżej)
 65 g awokado (1/2 dużego owocu)
 20 g tartego parmezanu
 mix sałat

Sposób przygotowania

1

Gotowe pesto można przechowywać kilka dni w zamkniętym szczelnie słoiczku ale można też mrozić.

2

Składniki: 50 g orzechów macadamia mielimy, dodajemy 100 g oleju, 125 g czosnku niedźwiedziego, sól...

3

... na końcu odrobina soku z cytryny.

4

Do dzisiejszego dania użyłam 20 g pesto.

5

Makaron połączyłam z pesto i pokrojonym w gruba kostkę awokado/

6

Do tego garstka młodych listków...

7

... i tarty parmezan, grana padano lub inny twardy ser długo dojrzewający.

8

9

Sałatka makaronowa z pesto z czosnku niedźwiedziego i awokado
(Visited 557 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *