Papryka, pieczarki, czosnek niedźwiedzi z patelni i kanapka z awokado

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Warzywa po szybkiej obróbce termicznej to mój sposób na proste i smaczne fit danie. Kombinacji jest wiele, podprażyć można niemalże każde warzywo. Poza papryką i pieczarkami dostępnymi cały rok, wykorzystałam również sezonowy czosnek niedźwiedzi. Do tego kanapki z awokado i mamy pyszny, wegański, zdrowy posiłek.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 330
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 15.5g24%
Węglowodany 41.2g14%
Białko 10.8g22%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 bułka domowa, pełnoziarnista (55 g)
 50 g awokado (1/2 owocu)
 100 g papryki (czerwona i żółta)
 100 g pieczarek
 70 g czosnku niedźwiedziego
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżeczek oliwy
 jasny i czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Pieczarki (same kapelusze), podprażyć w rondlu (bez tłuszczu), jak puszczą wodę to odparować, podlać sosem sojowym i potrząsając rondlem ponownie odparować.

2

Patelnię spryskać oliwą w sprayu, dorzucić posiekany z grubsza czosnek niedźwiedzi, jasny sezam i krótko przesmażyć. Zdjąć z patelni.

3

Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w grubsze paski paprykę.

4

Awokado pokroić w plasterki, ułożyć na bułce i posypać czarnym sezamem.

5

6

Składniki

 1 bułka domowa, pełnoziarnista (55 g)
 50 g awokado (1/2 owocu)
 100 g papryki (czerwona i żółta)
 100 g pieczarek
 70 g czosnku niedźwiedziego
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżeczek oliwy
 jasny i czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Pieczarki (same kapelusze), podprażyć w rondlu (bez tłuszczu), jak puszczą wodę to odparować, podlać sosem sojowym i potrząsając rondlem ponownie odparować.

2

Patelnię spryskać oliwą w sprayu, dorzucić posiekany z grubsza czosnek niedźwiedzi, jasny sezam i krótko przesmażyć. Zdjąć z patelni.

3

Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w grubsze paski paprykę.

4

Awokado pokroić w plasterki, ułożyć na bułce i posypać czarnym sezamem.

5

6

Papryka, pieczarki, czosnek niedźwiedzi z patelni i kanapka z awokado
(Visited 258 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *