Sezon na szparagi rozpoczęty. Na razie koszmarnie drogie (na 40 zł) ale za to świeżutkie, młodziutkie i przepyszne. Zrobiłam sobie więc znakomite, lekkie i sycące śniadanie z jajkiem w koszulce na pieczywie proteinowym, pistacjami i olejem z pistacji. Obłędnie smakowało:-)
Archives Recipes
Recipes
Warzywa z patelni
Banalnie proste, obłędnie pyszne, wegańskie jedzenie na każdą porę dnia.
Lekka sałatka z fety, kuskusu perłowego i świeżych warzyw
Lekka, smaczna i apetycznie wyglądająca sałatka. Kuskus perłowy jest zupełnie inny niż ten drobny, trzeba go zagotować. Spróbujcie i oceńcie sami. Ja go bardzo lubię. Taka sałatka najlepiej smakuje latem, kiedy warzywa dojrzewają na słońcu a nie w szklarniach, ale ja już jestem mocno stęskniona smaku lata więc u mnie lato na talerzu już dzisiaj.
Pieczywo proteinowe z jajkiem w koszulce i z awokado, liście rzodkiewki na gorąco z pistacjami, pieczarki i rzodkiewka
W moim posiłku wykorzystałam rzodkiewkę wraz z liśćmi. Okazuje się, że wychodzi z nich nie tylko pyszne pesto, ale również doskonale smakują jako warzywko z patelni, na gorąco. Z kilku innych składników zrobiłam super smaczną kompozycję, pełną zdrowych tłuszczy, białka i pięknie wyglądającą.
Łosoś wędzony na gorąco, razowe penne, awokado, zielone warzywa
Pyszne danie z gotowym łososiem. Ten od Mowi Poland jest naprawdę wart uwagi, polecam do dań na zimno i na ciepło. Dzisiaj z razowym makaronem i sporą porcją warzyw.
Tagliatelle, kurczak, pieczarki, szpinak
Klasyka w wydaniu fit: makaron z kurczakiem i szpinakiem, kilka pieczarek. Bes śmietanowych sosów więc jest lekko ale do syta. No i solidna porcja białka – po treningu idealny posiłek.
Marynowane tofu z patelni, papryka, por, pieczarki w przyprawach bliskowschodnich
Jeżeli nie przepadacie za tofu, to być może dlatego, że nie próbowaliście marynowanego tofu. Polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na przykład z warzywami z patelni – papryka, por i pieczarki dostępne są cały rok, świetnie smakują na ciepło. Danie doprawiłam bliskowschodnimi smakami mielonych ziaren kolendry i kuminu. Pysznie i sycąco, z porządną porcją wegańskiego białka.
Shirataki z sosem z grzybów suszonych z kurczakiem, zielone warzywa na ciepło
Pyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo “makaron” shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak – bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Tym razem z mięsem kurczaka, sosem z suszonych grzybów i sporą porcją zielonych warzyw na ciepło.
Jajko sadzone na kaszy gryczanej, brukselka i smażona kiełbasa
Szybkie, sycące i fit danie z „wczorajszej” kaszy. Do tego kiełbaska, brukselka i jajko i mamy pełnowartościowy posiłek w 15 minut. Dla zabieganych, dla aktywnych, dla tych na redukcji:-)
Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i pomidorkami
Szybkie danie dla głodnej i aktywnej osoby. Porządna porcja białka w prostym daniu z makaronem. Polecam:-)
Jajka poszetowe na kanapce z hummusem paprykowym, seler, por, papryka, cukinia na ciepło
Moje ulubione śniadanie: jajko poszetowe i warzywna z patelni. Przy odrobinie wprawy, jajka – jedno po drugim – zrobicie w 5 minut, reszta to banalnie proste zabiegi z użyciem warzyw, noża i patelni. Powodzenia i smacznego:-)
Ziemniaki z wody, czerwona kapusta na ciepło i polędwiczki z piersi kurczaka w sosie sojowym
Szybki i łatwy przepis na smaczny, wysokobiałkowy, fit posiłek.