Shirataki z sosem z grzybów suszonych z kurczakiem, zielone warzywa na ciepło

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo “makaron” shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak – bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Tym razem z mięsem kurczaka, sosem z suszonych grzybów i sporą porcją zielonych warzyw na ciepło.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 478
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21.9g34%
Węglowodany 43.4g15%
Białko 23.8g48%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g makaronu shirataki (1 opakowanie)
 80 g polędwiczek z piersi kurczaka
 20 g cebuli
 25 g grzybów suszonych
 50 g śmietanki 12% (łaciata)
 50 g pora (zielona część)
 50 g cukinii
 50 g groszku mrożonego
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Grzyby zalałam zimna wodą i zostawiłam na noc. Rano odcedziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam z powrotem do wody, w której je moczyłam i gotowałam ok. 30 minut.

2

Cebulę pokroiłam w kostkę, krótko przesmażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

3

Do cebulki dodałam pokrojone w kostkę fileciki z piersi kurczaka...

4

... po chwili dołożyłam ugotowane i odcedzone grzyby oraz trochę wody z gotowania grzybów.

5

Dolałam śmietankę 12% ("do zup i sosów")...

6

... i dużą garść posiekanej natki pietruszki.

7

Sos wyszedł przepyszny, doprawiłam go solą i świeżo zmielonym pieprzem.

8

Makaron shirataki (czyli konjak) porządnie wypłukałam pod bieżącą wodą, przesmażyłam krótko na suchej patelni...

9

... z odrobina sosu sojowego.

10

Do makaronu wrzuciłam sos grzybowo-kurczakowy.

11

Za warzywo do tego daniu posłużyły mi krótko zrobione na patelni: por (zielna część pokrojona w talarki), cukinia i groszek mrożony. Doprawiłam wszystko solą i pieprzem.

12

13

14

15

Składniki

 200 g makaronu shirataki (1 opakowanie)
 80 g polędwiczek z piersi kurczaka
 20 g cebuli
 25 g grzybów suszonych
 50 g śmietanki 12% (łaciata)
 50 g pora (zielona część)
 50 g cukinii
 50 g groszku mrożonego
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Grzyby zalałam zimna wodą i zostawiłam na noc. Rano odcedziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam z powrotem do wody, w której je moczyłam i gotowałam ok. 30 minut.

2

Cebulę pokroiłam w kostkę, krótko przesmażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

3

Do cebulki dodałam pokrojone w kostkę fileciki z piersi kurczaka...

4

... po chwili dołożyłam ugotowane i odcedzone grzyby oraz trochę wody z gotowania grzybów.

5

Dolałam śmietankę 12% ("do zup i sosów")...

6

... i dużą garść posiekanej natki pietruszki.

7

Sos wyszedł przepyszny, doprawiłam go solą i świeżo zmielonym pieprzem.

8

Makaron shirataki (czyli konjak) porządnie wypłukałam pod bieżącą wodą, przesmażyłam krótko na suchej patelni...

9

... z odrobina sosu sojowego.

10

Do makaronu wrzuciłam sos grzybowo-kurczakowy.

11

Za warzywo do tego daniu posłużyły mi krótko zrobione na patelni: por (zielna część pokrojona w talarki), cukinia i groszek mrożony. Doprawiłam wszystko solą i pieprzem.

12

13

14

15

Shirataki z sosem z grzybów suszonych z kurczakiem, zielone warzywa na ciepło
(Visited 114 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *