Bardzo szybkie, sezonowe, sycące, zdrowe i pyszne jedzenie. Jak dla mnie, to śniadanie idealne, spora porcja białka, zdrowe tłuszcze – polecam spróbować. Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa do początków maja, warto kupić na lokalnym placyku, bo to bomba witaminowa. Uwaga! ta roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać. Czosnek niedźwiedzi trzeba kupować wyłącznie z upraw.
Archives Recipes
Recipes
Jajko sadzone na liściach rzodkiewki z patelni, por, pieczarki
Bardzo lekkie śniadanie z jajem;-) Podpowiadam jak wykorzystać liście rzodkiewki, są jadalne i bardzo smaczne. Najczęściej robię z nich pesto ale okazuje się, że smażone też są świetne. Jajecznica na liściach rzodkiewki to sztos:-) A dzisiaj zestawik z porem, pieczarkami i jajkiem – bardzo smacznie, bardzo fit i bardzo szybko.
Ryż jaśminowy, kurczak z pieczarkami i groszkiem
Ryż jaśminowy, kurczak z pieczarkami i groszkiem
Orzeźwiająca sałatka, z mango, awokado, pomidorem, papryką i pistacjami w sosie miodowo-cytrynowym
Polecam znakomitą, lekką i orzeźwiającą sałatkę – prawdziwa bomba witaminowa i bogactwo minerałów. Tylko dobre składniki, więc jest naprawdę zdrowo i rozkosznie pysznie:-)
Bucatini z owocami morza i czosnkiem niedźwiedzim
Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa krótko, do początków maja. Ta pyszna roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać ale w Polsce jest coraz więcej upraw czosnku niedźwiedziego więc na lokalnych placykach można go zakupić. Nadaje się on zarówno do jedzenia na surowo, ale i na ciepło – zrobiony na patelni jak szpinak baby. Ja dołożyłam go do makaronu z owocami morza i w takiej wersji szczerze Wam polecam.
Zielone śniadanie ze szparagami i jajkami poszetowymi
Zielone dobrze mi robi:-) A jak na takim sezonowym talerzu wyląduje jeszcze jajko w koszulce – jest pełnia szczęścia. Dobrego dnia:-)
Kanapka z jajkiem sadzonym i pieczarkami na pieczywie proteinowym
Mój pomysł na szybkie, lekkie i wysokobiałkowe śniadanie na ciepło.
Bowl z krewetkami, ryżem jaśminowym, szparagami, awokado i pieczarkami
Taki pyszny zestaw dla aktywnych: dużo protein z krewetek, aromatyczny jaśminowy ryż o wyjątkowo długich ziarnach, sezonowy akcent czyli chrupiące szparagi i pieczarki w sosie sojowym. Wyjątkowo udane połączenie smaków.
Zupa wysokobiałkowa z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim
Często robię sobie „potreningówkę” w postaci wysokobiałkowej zupy. Baza to zawsze czosnek, imbir, kurkuma, bulion i kapusta pekińska. Białko zazwyczaj jest z kurczaka ale bardzo lubię też białko jaja (przy okazji fajnie zagęszcza zupę), krewetki czy rybę. Tym razem dorzuciłam dużą garść czosnku niedźwiedziego – uwielbiam te liście, świeże są do kupienia tylko przez miesiąc, warto więc polować na nie na lokalnych placykach. Ważne: ta roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać! Na szczęście coraz więcej osób go uprawia więc można kupować „na legalu” 🙂
Makaron shirataki, pierś indyka, chorizo i warzywa, w jednym daniu z patelni
Wysokobiałkowy posiłek to świetny pomysł na aktywny dzień. Porządna porcja indyka, niskokaloryczny shirataki (inaczej „konjak”) i warzywa, tworzą kompozycję sycącą, smaczną i niskokaloryczną – w sam raz dla osób dbających o dobre samopoczucie, zdrowy wygląd i sylwetkę.
Naleśniki z porem, cukinią i fetą
Naleśników nie jem za często, bo z jakiej by mąki i mleka nie były, zawsze jeden ma ok 200 kcal. No ale czasem najdzie ochota więc kombinuję z dodatkami, żeby było smacznie, wartościowo i maksymalnie fit. Naleśniki ze szpinakiem i fetą to klasyk ale czy próbowaliście z porem, cukinią i fetą? Polecam, równie pyszne i sycące.
Ryż jaśminowy, kurczak w mleku kokosowym i szparagi
Szparagi można wykorzystać też w daniach orientalnych. Ja zrobiłam potrawkę z kurczaka w mleku kokosowym, do tego bardzo aromatyczny, jaśminowy ryż o bardzo długich ziarnach i wyszło porządnie białkowe, sycące i niskokaloryczne danie. Palce lizać:-)