Zupa wysokobiałkowa z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Często robię sobie "potreningówkę" w postaci wysokobiałkowej zupy. Baza to zawsze czosnek, imbir, kurkuma, bulion i kapusta pekińska. Białko zazwyczaj jest z kurczaka ale bardzo lubię też białko jaja (przy okazji fajnie zagęszcza zupę), krewetki czy rybę. Tym razem dorzuciłam dużą garść czosnku niedźwiedziego - uwielbiam te liście, świeże są do kupienia tylko przez miesiąc, warto więc polować na nie na lokalnych placykach. Ważne: ta roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać! Na szczęście coraz więcej osób go uprawia więc można kupować "na legalu" 🙂

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 337
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 3.5g6%
Węglowodany 29.3g10%
Białko 47.4g95%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 185 g polędwiczek z piersi kurczaka
 100 g kapusty pekińskiej
 80 g pieczarek (same nóżki)
 20 g czosnku (4 ząbki)
 100 g czosnku niedźwiedziego
 1 kostka rosołowa bio
 1 łyżka maki ryżowej
 mielony imbir, kurkuma, chilli
 świeża kolendra, sezam czarny

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroiłam w plasterki, dorzuciłam do garnka imbir, kurkumę i chilli. Podprażyłam chwilę.

2

Dorzuciłam polędwiczki kurczaka pokrojone w kostkę.

3

Mieszając, doprowadziłam do zamknięcia mięsa.

4

Podlałam wodą, dorzuciłam kostkę rosołową bio (lepiej jak jest domowy bulion, ale nie miałam akurat), dodałam pokrojone w plasterki nóżki pieczarek...

5

... dodałam posiekaną kapustę pekińską...

6

... i czosnek niedźwiedzi.

7

Zagotowałam.

8

Zagęściłam odrobinę dodając łyżkę mąki ryżowej zmieszanej z odrobiną wody.

9

10

Zupa wyszła wyjątkowo smaczna i aromatyczna.

11

Dorzuciłam garść świeżej kolendry i czarny sezam.

12

13

14

Składniki

 185 g polędwiczek z piersi kurczaka
 100 g kapusty pekińskiej
 80 g pieczarek (same nóżki)
 20 g czosnku (4 ząbki)
 100 g czosnku niedźwiedziego
 1 kostka rosołowa bio
 1 łyżka maki ryżowej
 mielony imbir, kurkuma, chilli
 świeża kolendra, sezam czarny

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroiłam w plasterki, dorzuciłam do garnka imbir, kurkumę i chilli. Podprażyłam chwilę.

2

Dorzuciłam polędwiczki kurczaka pokrojone w kostkę.

3

Mieszając, doprowadziłam do zamknięcia mięsa.

4

Podlałam wodą, dorzuciłam kostkę rosołową bio (lepiej jak jest domowy bulion, ale nie miałam akurat), dodałam pokrojone w plasterki nóżki pieczarek...

5

... dodałam posiekaną kapustę pekińską...

6

... i czosnek niedźwiedzi.

7

Zagotowałam.

8

Zagęściłam odrobinę dodając łyżkę mąki ryżowej zmieszanej z odrobiną wody.

9

10

Zupa wyszła wyjątkowo smaczna i aromatyczna.

11

Dorzuciłam garść świeżej kolendry i czarny sezam.

12

13

14

Zupa wysokobiałkowa z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzim
(Visited 538 times, 2 visits today)

2 Comments

  1. Marzena Świtek 19 stycznia 2024 at 08:44

    Czy to jest przepis na 1 porcje ?

    Reply
    1. ania 22 stycznia 2024 at 09:59

      Dzień dobry, tak, przepis jest na jedną porcję. Pozdrawiam, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *