Bowl z krewetkami, ryżem jaśminowym, szparagami, awokado i pieczarkami

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Taki pyszny zestaw dla aktywnych: dużo protein z krewetek, aromatyczny jaśminowy ryż o wyjątkowo długich ziarnach, sezonowy akcent czyli chrupiące szparagi i pieczarki w sosie sojowym. Wyjątkowo udane połączenie smaków.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 426
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 10.6g17%
Węglowodany 52.2g18%
Białko 34.8g70%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 250 g opakowanie mrożonych krewetek(krewetki białe, surowe, z sosem pietruszkowo-czosnkowym z Lidla)
 120 g ugotowanego ryżu jaśminowego
 160 g szparagów
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 80 g pieczarek (same kapelusze)
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżka soku z cytryny
 sól, sezam, pieprz lub chilli

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmroziłam, odlałam wodę.

2

Krótko przesmażyłam z dodatkiem chilli i soku z cytryny

3

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej. Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund

4

Ryż jaśminowy porządnie wypłukałam, podprażyłam w naczyniu z sokiem z cytryny i solą, zalałam wodą, ugotowałam al dente i odcedziłam.

5

Pieczarki, sos sojowy - na małym ogniu, puszczają wodę więc trzeba ją odparować.

6

I wszystko połączyć w jednym daniu

7

8

9

10

11

12

Składniki

 250 g opakowanie mrożonych krewetek(krewetki białe, surowe, z sosem pietruszkowo-czosnkowym z Lidla)
 120 g ugotowanego ryżu jaśminowego
 160 g szparagów
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 80 g pieczarek (same kapelusze)
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżka soku z cytryny
 sól, sezam, pieprz lub chilli

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmroziłam, odlałam wodę.

2

Krótko przesmażyłam z dodatkiem chilli i soku z cytryny

3

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej. Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund

4

Ryż jaśminowy porządnie wypłukałam, podprażyłam w naczyniu z sokiem z cytryny i solą, zalałam wodą, ugotowałam al dente i odcedziłam.

5

Pieczarki, sos sojowy - na małym ogniu, puszczają wodę więc trzeba ją odparować.

6

I wszystko połączyć w jednym daniu

7

8

9

10

11

12

Bowl z krewetkami, ryżem jaśminowym, szparagami, awokado i pieczarkami
(Visited 510 times, 6 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *