#śmietana

Ilość przepisów: 15
Penne razowe z kurczakiem w śmietanieKlasyka makaronowa: kurczak, śmietana i makaron - to zawsze jest dobry pomysł na smaczne jedzenie. W dodatku dietetyczne i wysokobiałkowe więc dla osób na redukcji w sam raz. Szybko i smacznie - tak jak lubię.
Pikantny krem z pieczonej dyni z chorizoDynia hokkaido to wdzięczne warzywo. Nie dość, że piecze się ze skórką, która jest jadalna, upieczoną można mrozić (w postaci zblendowanej pulpy lub w kawałkach np. na sałatkę), to jeszcze można ja przyrządzić na wiele sposobów zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Dzisiaj pyszna zupka, inspirowana kuchnią hiszpańską.
Spaghetti pełnoziarniste z kurczakiem, pieczarkami i brokułemMakaron to pewniak. Dołożymy ulubione dodatki i mamy gotowy posiłek. Kurczak, pieczarki i brokuł - to w naszym kraju ulubione dodatki. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, produkty są tanie, dostępne cały rok. Taki posiłek powstaje w 15 minut. A jak zachowamy odpowiednie proporcje, to takie makaronowe danie może być również wysokobiałkowym posiłkiem dla aktywnych.
Fusilli z kurczakiem w sosie pomidorowym z czarnym sezamemNiecodzienne połączenie dodatków do makaronu: pierś kurczaka, por i czarny sezam. To dobre połączenie smakowe ale przez wszystkim duża ilość protein z mięsa - aż 48.9 g (98% dziennego zapotrzebowania przeciętnej osoby) i prozdrowotne właściwości czarnego sezamu. Warto go włączyć do diety, bo to nasiono, które ma w swoim składzie kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone (oleinowy, linolowy, stearynowy, palmitynowy), kwas foliowy, metioninę (aminokwas), witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, magnez, żelazo, sód, cynk, mangan, miedź i selen. No i jest bardzo smaczny, nadaje charakter potrawie.
Fusilli z młodym szpinakiem i piersią kurczaka w śmietance owsianejKurczak i szpinak do makaronu to pewniak. Wiele osób lubi tą kombinację, bo to faktycznie udane połączenie. Moja wersja jest oczywiście fit - bez dodatkowego tłuszczu, zachowane proporcje między węglowodanami a białkiem. Wyjątkowego smaku nadaje potrawie śmietanka owsiana. Jest niskokaloryczna i do wielu dań mi już podeszła:-)
Potrawka z piersi kurczaka w kurkumiePotrawki, sosy, jednogarnowe dania są wdzięczne i do gotowania i do przechowywania i do jedzenia. Wszelkie gulasze, sosy mięsne gotujemy zazwyczaj w większych ilościach, potem dobrze jest to poporcjować i zamrozić albo zamknąć na gorąco w słoiczkach i wyjąć wtedy, kiedy zatęsknimy za tym konkretnym daniem. Fajne jest też to, że można je za każdym razem łączyć z czymś innym (ryż, kasza, makaron, placuszki) i powstaje zupełnie inne danie:-)