Ilość przepisów: 18
Jajka poszetowe na kanapce z hummusem paprykowym, seler, por, papryka, cukinia na ciepłoMoje ulubione śniadanie: jajko poszetowe i warzywna z patelni. Przy odrobinie wprawy, jajka - jedno po drugim - zrobicie w 5 minut, reszta to banalnie proste zabiegi z użyciem warzyw, noża i patelni. Powodzenia i smacznego:-)Wegańskie śniadanie na ciepło z awokado i pieczywem proteinowymPieczarki, cukinia, por często są obecne w mojej kuchni, bo maja mało kalorii, więc są świetnym uzupełnieniem posiłków i wypełnieniem talerza. Pieczarki w sosie sojowym nabierają pięknego, złotego koloru i smaku, cukinie można przyprawić na wiele sposób, bo sama w sobie jest raczej neutralna smakowo, a por - zwłaszcza ta zielona część - z dodatkiem czosnku, krótko zrobiony na patelni, jest pyszny. Dorzyciłampo0rcję zdrowych tłuszczy w postaci awokado. Awokado kupuję zawsze w odmianie Haas - rzadziej zdarza się, że jest zepsute. Zaglądajcie pod ogonek: jak jest zielony - jest niedojrzałe, jak jest żółty lub zielono-żółty - jest dojrzałe, brązowy kolor to jest mocno dojrzałe - trzeba zjeść natychmiast, a jak jest biały nalot pod ogonkiem - jest zepsute, do wyrzucenia. Niedojrzałe jak poleży w domu, w cieple - dojrzeje.Jajko w koszulce na plastrze smażonego selera, duża porcja warzyw z patelni i orzechy włoskieŚwietne sycące śniadanie bez grama pieczywa, w dodatku na ciepło i z porcja białka! Pyszne i zdrowe, polecam:-)Pieczywo proteinowe z wędzonym łososiem, sałatka z awokado i pieczonymi warzywami z olejem sezamowymJa już otworzyłam sezon na warzywa korzenne z piekarnika. Dla mnie to doskonały wypełniacz wszelkich posiłków: zdrowy, smaczny i ładnie wyglądający. Polecam zrobić zapas. Spokojnie można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku i dodawać do dań wszelakich. Można też zblendować na pastę do kanapek:-)Kuskus z pieczonymi warzywami, brokułem i bryndząLubię jeść. Dlatego lubię widzieć talerz pełen, lubię jak w dużej objętości jest niewiele kalorii a dużo smaku i składników odżywczych. Moja kompozycja taka właśnie jest: pieczone warzywa, brokuł, pyszna bryndza i odrobina kuskusu. Smakowicie:-)Zupa jarzynowa na bulionie domowymDelikatna, wegańska zupka:-)Sałatka z pieczonymi warzywami korzennymi, pieczarkami, orzechami i sosem miodowo-cytrynowymRarytas nie tylko dla wegetarian i wegan: pyszna sałatka z warzywami pieczonymi i orzechami - te dwa smaki wybijają się w sałatce i świetnie do siebie pasują. Duża porcja a tak niewiele kalorii, za to ogrom minerałów, witamin i dobrego tłuszczu. Można się najeść:-)Zawijaski naleśnikowe z pieczonymi warzywami, awokado, hummusem i szpinakiem babyNaleśniki są fajne, bo można w nie zapakować niemalże wszystko, mogą być pysznym deserem, obiadkiem czy przegryzką. Ja zrobiłam sobie zawijaski na dobry początek dnia. Usmażyłam 4 naleśniki białkowe - 1 ma 133 kcal i 12 g białka:-), dwa poszły na zawijaski a pozostałe 2 pewnie zjem jutro. Bo naleśniki dobrze się przechowują. Zostawiam ja rozłożone na talerzu, jak wystygną przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki. Polędwiczki z piersi kurczaka z warzywami z piekarnika i kuskusem z oliwą truflowąLubię kuskus, bo szybko się go robi, fajnie gra z warzywami, mięsem i rybami. Warzywa można upiec wcześniej więc aby zrobić to pyszne i ładne danie wystarczy usmażyć w sosie sojowym polędwiczki kurczaka. I mamy pyszny, pełnowartościowy, niskokaloryczny posiłek w 15 minut:-) Porcja spora, więc można część zapakować do lunchboxu i zabrać do pracy. Na zimno tez smakuje wybornie.