Archives Pomysł na obiad

Polędwiczka wieprzowa duszona w czosnku niedźwiedzim, ryż basmati

Czosnek niedźwiedzi jem często, bo sezon na niego trwa krótko. Można z niego zrobić mnóstwo dań, jest aromatyczny, łatwy w obróbce i pasuje do dań wege, do ryb i do mięsa również. Dzisiaj polecam udusić polędwiczkę właśnie z czosnkiem niedźwiedzim. Obiad z mięsem to jest przecież konkret, sporo protein w niecodziennej odsłonie.

Czytaj więcej

Danie z patelni: kurczak, warzywa, czosnek niedźwiedzi i cieciorka

Bardzo szybkie danie dla głodnej osoby. Porządna porcja białka, mało kalorii i to wszystko w jednym, sezonowym daniu z przepysznym czosnkiem niedźwiedzim. A ten jest bardzo krótko dostępny, więc jak się pojawia na lokalnych placykach, warto go zakupić w większej ilości i zajadać jak rarytas.A nadwyżki można przerobić na pesto, poporcjować i zamrozić. Można też mrozić świeże liście – nie tracą na aromacie a są świetnym dodatkiem do wielu dań.

Czytaj więcej

Jajko sadzone na liściach rzodkiewki z patelni, por, pieczarki

Bardzo lekkie śniadanie z jajem;-) Podpowiadam jak wykorzystać liście rzodkiewki, są jadalne i bardzo smaczne. Najczęściej robię z nich pesto ale okazuje się, że smażone też są świetne. Jajecznica na liściach rzodkiewki to sztos:-) A dzisiaj zestawik z porem, pieczarkami i jajkiem – bardzo smacznie, bardzo fit i bardzo szybko.

Czytaj więcej

Bucatini z owocami morza i czosnkiem niedźwiedzim

Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa krótko, do początków maja. Ta pyszna roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać ale w Polsce jest coraz więcej upraw czosnku niedźwiedziego więc na lokalnych placykach można go zakupić. Nadaje się on zarówno do jedzenia na surowo, ale i na ciepło – zrobiony na patelni jak szpinak baby. Ja dołożyłam go do makaronu z owocami morza i w takiej wersji szczerze Wam polecam.

Czytaj więcej