Archives Recipes

Recipes

Ramen z kurczakiem w sosie sojowym

Ramen to zupa z makaronem – japońskie danie składające się z bulionu, makaronu i innych składników. Wersji jest tyle, ilu jest kucharzy. Ja potrzebowałam zjeść danie wysokobiałkowe, więc mój ramen powstał z dużą porcją polędwiczek z piersi kurczaka. Mając wcześniej ugotowany bulion, całe danie robi się 10 minut. W sam raz po treningu, kiedy musisz szybko zjeść porządny, proteinowy posiłek.

Czytaj więcej

Sałatka z pieczonymi warzywami korzennymi, pieczarkami, orzechami i sosem miodowo-cytrynowym

Rarytas nie tylko dla wegetarian i wegan: pyszna sałatka z warzywami pieczonymi i orzechami – te dwa smaki wybijają się w sałatce i świetnie do siebie pasują. Duża porcja a tak niewiele kalorii, za to ogrom minerałów, witamin i dobrego tłuszczu. Można się najeść:-)

Czytaj więcej

Lentejas con chorizo (zielona soczewica z chorizo)

Soczewica zielona (lentejas – czyt.”lentehas”), zdrowa, pożywna i smaczna, jest mocno obecna w kuchni hiszpańskiej. Lentejas con chorizo, to gęsta, treściwa zupa-gulasz na bazie bulionu. Moja wersja zawiera poza chorizo picante, konkretną porcją mięsa wołowego z rosołu. Zrobiłam więcej, wyszły 4 porcje więc zamknęłam w słoiczki na gorąco i mogę przechowywać danie w lodówce nawet kilka tygodni. Znacie ta potrawę? Lubicie?

Czytaj więcej

Jajko po turecku (cilbir), szpinak, awokado, gofry szpinakowe i pestki dyni

Çilbir czyli jajka po turecku – to super pomysł na śniadanie. W oryginale często jest mięta, sumak, tahini, ostra papryka, kumin, orientalne przyprawy. Moja wersja to wariacja na temat tej potrawy. Skyr zamiast jogurtu tureckiego, olej z pestek dyni zamiast palonego masła i oliwy, Szpinak z czosnkiem i awokado dopełniają całości a gofry szpinakowe są to nabierania, bez użycia widelca. Wszystko się zgadza:-) Jest pysznie, zdrowo, do syta, fit…. no i jakie to ładne:-)

Czytaj więcej

Zielony zestaw śniadaniowy: proteinowe naleśniki szpinakowe, lekkie pieczywo z awokado

Naleśniki wytrawne, np. z poprzedniego dnia , są świetną bazą do zrobienia pożywnego śniadania. Ja zrobiłam zawijaski z serkiem śmietankowym, szpinakiem baby i czarnuszką i do tego lekkie pieczywko z awokado. Całość bardzo lekka ale pożywna i sycąca. A naleśniki są szpinakowe więc na talerzu zrobiło się zielono i wiosennie:-)

Czytaj więcej

Zawijaski naleśnikowe z pieczonymi warzywami, awokado, hummusem i szpinakiem baby

Naleśniki są fajne, bo można w nie zapakować niemalże wszystko, mogą być pysznym deserem, obiadkiem czy przegryzką. Ja zrobiłam sobie zawijaski na dobry początek dnia. Usmażyłam 4 naleśniki białkowe – 1 ma 133 kcal i 12 g białka:-), dwa poszły na zawijaski a pozostałe 2 pewnie zjem jutro. Bo naleśniki dobrze się przechowują. Zostawiam ja rozłożone na talerzu, jak wystygną przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki.

Czytaj więcej

Sałatka makaronowa z grillowanym tuńczykiem, porem i suszonymi pomidorami

Świeży tuńczyk dobrze smakuje na ciepło – krótko zgrillowany, ale też doskonale pasuje do sałatek, na zimno. Mięso tuńczyka jest chude, ma dużo białka więc na diecie redukcyjnej sprawdza się doskonale. Oczywiście, jak to bywa z rybami (zwłaszcza dużymi), nie można przesadzać z ilościami ze względu na zawartość metali ciężkich w mięsie. Ale od czasu do czasu – jak najbardziej. Sałatka makaronowa z tuńczykiem to pełnowartościowy, sycący posiłek.

Czytaj więcej