Archives Recipes

Recipes

Jajka sadzone z ryżem i warzywami z patelni

W sezonie letnim chętniej i częściej jem warzywa. Zazwyczaj poddaję je krótkiej obróbce termicznej – wtedy jest szybko i lekkostrawnie. Warzywa przegotowane, miękkie sprawdzają się co najwyżej w sosach i potrawach typu leczo. Każde inne danie smakuje lepiej, gdy warzywa są al dente. I takie jest moje dzisiejsze danie – duża porcja warzyw, nieco ryżu i jajka sadzone z płynnymi żółtkami.

Czytaj więcej

Sałatka makaronowa z pesto z czosnku niedźwiedziego i awokado

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Moja propozycja jest nie tylko dla wegetarian:-) Jak lubisz makaron, awokado i zielony kolor – zrób koniecznie!

Czytaj więcej

Zielone śniadanie z jajkiem w koszulce (czosnek niedźwiedzi, szparagi)

W sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i mój ulubiony składnik śniadaniowy: jajko w koszulce.

Czytaj więcej

Polędwiczki z piersi kurczaka z gofrownicy, ryż, awokado, por i orzechy

Pomysł na wysmażenie mięsa w gofrownicy zrodził się spontanicznie, bo nie miałam czasu na rozkładanie się z grillem. Zatem: mamy w posiłku białko z mięsa kurczęcia, do tego moje ukochane pory na ciepło, tym razem z orzechami włoskimi, awokado plus olej z awokado – czyli porcja zdrowego tłuszczu, no i trochę węglowodanów też być powinno więc wpadł ryż. I wyszło przepysznie:-)

Czytaj więcej

Sałatka ziemniaczana na ciepło ze szparagami, pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Dzisiaj pyszna sałatka wegańska z wykorzystaniem „wczorajszych: ziemniaków i sezonowych szparagów.

Czytaj więcej

Dietetyczna zupa białkowa z czosnkiem niedźwiedzim i kolendrą

Bardzo lubię zupy „białkowe” – po treningu są idealne: robi się je szybko, są aromatyczne, rozgrzewające i wysokoproteinowe więc pomagają w regeneracji. Korzystając z sezonu na czosnek niedźwiedzi, zrobiłam sobie zupkę białkową, wegetariańska i sezonową. I spójrzcie jak mało kalorii a jak dużo białka!

Czytaj więcej

Jajka w koszulce na kanapce ze świeżym szpinakiem, sałatka ze szparagów i żółtego pomidora

Jajka poszetowe (w koszulce) to moje ulubione śniadanie, znajdziecie tutaj całe mnóstwo propozycji śniadaniowych z takimi jajkami. Łączcie je dowolnie, kombinujcie ze smakami, teksturami i konsystencja składników – jestem przekonana, że wyjdzie coś pysznego. Moje dzisiejsze połączenie ze szparagami i żółtym pomidorem było bardzo udane: pyszne, sycące i wyjątkowo ładne:-)

Czytaj więcej

Sałatka ze świeżymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i fetą

W sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i ser solankowy (feta) – lekko, zdrowo, ładnie:-)

Czytaj więcej

Penne z czosnkiem niedźwiedzim, awokado i sezamem

Wiele moich wiosennych przepisów zawiera w składzie czosnek niedźwiedzi. Pisałam już o tym, że to cudowne zielsko nadaje się do wszystkiego, jest super zdrowe powinniśmy zajadać się nim garściami. Mimo że sezon na świeży czosnek trwa krótko (kwiecień/maj) można go przechowywać w postaci pesto. A tymczasem, mając pod ręką świeże liście czosnku, pokombinujmy z daniami: najprostsze połączenia są często najbardziej udane w smaku. Czosnek – makaron – awokado – kolendra – pyszne, zdrowe, sycące danie dla wegan i nie tylko.

Czytaj więcej