Sałatka ze świeżymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

W sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i ser solankowy (feta) - lekko, zdrowo, ładnie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 168
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 9.3g15%
Węglowodany 12.4g5%
Białko 11.2g23%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 120 g szparagów
 50 g sera feta lub innego sera solankowego
 100 g pomidora (1/2 dużego)
 100 g czosnku niedźwiedziego
 sól pieprz

Sposób przygotowania

1

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego

2

Szparagi zblanszować w lekko osolonej wodzie: najpierw dół przez 1-2 minuty (zależy jakie grube)...

3

...potem odwrócić i górę szparagów przez 30 sek obgotować.

4

Czosnek niedźwiedzi krótko podprażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

5

Ser pokroić w kostkę, pomidora w cząstki i ułożyć z tego ładną kompozycję sałatkową:-)

6

Całość posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

7

8

Składniki

 120 g szparagów
 50 g sera feta lub innego sera solankowego
 100 g pomidora (1/2 dużego)
 100 g czosnku niedźwiedziego
 sól pieprz

Sposób przygotowania

1

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego

2

Szparagi zblanszować w lekko osolonej wodzie: najpierw dół przez 1-2 minuty (zależy jakie grube)...

3

...potem odwrócić i górę szparagów przez 30 sek obgotować.

4

Czosnek niedźwiedzi krótko podprażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

5

Ser pokroić w kostkę, pomidora w cząstki i ułożyć z tego ładną kompozycję sałatkową:-)

6

Całość posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

7

8

Sałatka ze świeżymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i fetą
(Visited 245 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *