Archives Recipes

Recipes

Wysokobiałkowa zupa fit z kurczakiem

Moja ulubiona zupka kiedy jestem na redukcji, kiedy dużo trenuję, kiedy nie mam czasu na stanie przy garach… Czyli mogę ją jeść często, w różnych wersjach i jeszcze mi się nie znudziła. Dzisiaj z piersią kurczaka ale zamieszczałam już wersje wege – też wysokobiałkowe – wersje z owocami morza i z tofu. Kombinacji tej zupy jest wiele i każda smakuje wybornie. Dzisiaj wyjątkowo potężna porcja białka, dla bardzo głodnych i aktywnych oraz dla tych co chcą schudnąć.

Czytaj więcej

Tofu, awokado i jajko na ryżu

Wegetariański, wyskobiałkowy posiłek na bazie ryżu z poprzedniego dnia – u mnie takie danie wpadło na śniadanie ale z powodzeniem może to być lunch lub kolacja. Same korzyści: wykorzystane resztki ryżu, zdrowe tłuszcze z awokado, białko roślinne z tofu i znakomite w każdym posiłku jajko. Danie podkręciłam mieszanka przypraw bliskowschodnich „zatar” i wyszło wyśmienicie.

Czytaj więcej

Gofry ryżowe z awokado, mix sałat z pieczoną papryką

Lubię sprytnie wykorzystywać resztki lodówkowe. Nic się u mnie nie zmarnuje, każda reszteczka dostaje drugą szansę. Ryż z poprzedniego dnia świetnie smakuje odsmażony z różnymi dodatkami, może też być zagęstnikiem do „cienkiej” zupki. U mnie ryż wylądował w gofrach śniadaniowych na wytrawnie. Powstały zaskakująco smaczne, bezglutenowe, bez laktozy gofry, a całe danie jest wegetariańskie i lekkie.

Czytaj więcej

„czerwona” zupa z owocami morza i dorszem

Uwielbiam zupę rybną, uwielbiam owoce morza. Mimo że dostęp do świeżych produktów jest w nas mocno ograniczony i kosztowny, można sobie sprawić tę rozkosz i przygotować ekspresową zupę z ogólnodostępnych, mrożonych składników. Zamieszczałam już w przeszłości przepisy na zupy rybne, wszystkie na domowym bulionie, który sama przygotowywałam. Jednak można pójść na skróty i od czasu do czasy wykorzystać kostki bulionowe – w necie można kupić „mariscos” albo „pescado” czyli o smaku owoców morza albo rybne. Polecam, jest smacznie i na pewno nie zaszkodzi Waszemu zdrowiu, jak raz na długi czas użyjecie takiego „gotowca”

Czytaj więcej

Kwiaty cukinii w cieście, majonez kolendrowy

Kwiaty cukinii są dostępne krócej niż sama cukinia, bo tylko do pierwszych przymrozków. Ja kupuję je na placyku u lokalnego wytwórcy, cena od ub. roku się nie zmieniła – 1 zł/sztuka. Można z nich przygotować super wykwintną przystawkę, np. faszerując ricottą z dodatkami – przepisów w necie znajdziecie sporo, wersji jest wiele. Ja lubię same kwiaty, po prostu. Przygotowuje się je w kilka chwil, smakują wybornie zwłaszcza z lekkim majonezem kolendrowym. Możecie zrobić majonez samodzielnie (nie będzie pewnie light, ale za to smacznie i domowo – coś za coś), albo użyć majonezu wegańskiego – wtedy całe danie będzie wegańskie. Myślę, że świetnie sprawdzi się majonez przygotowany samodzielnie z awokado – poszperajcie w necie, przepisów widziałam kilka. Smacznego:-)

Czytaj więcej