„czerwona” zupa z owocami morza i dorszem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Uwielbiam zupę rybną, uwielbiam owoce morza. Mimo że dostęp do świeżych produktów jest w nas mocno ograniczony i kosztowny, można sobie sprawić tę rozkosz i przygotować ekspresową zupę z ogólnodostępnych, mrożonych składników. Zamieszczałam już w przeszłości przepisy na zupy rybne, wszystkie na domowym bulionie, który sama przygotowywałam. Jednak można pójść na skróty i od czasu do czasy wykorzystać kostki bulionowe - w necie można kupić "mariscos" albo "pescado" czyli o smaku owoców morza albo rybne. Polecam, jest smacznie i na pewno nie zaszkodzi Waszemu zdrowiu, jak raz na długi czas użyjecie takiego "gotowca"

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 291
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7.5g12%
Węglowodany 19.2g7%
Białko 49.2g99%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 250 g mrożonych owoców morza
 180 g polędwicy z dorsza atlantyckiego (mrożona, 2 sztuki)
 400 g pomidory krojone (1 puszka)
 100 g passaty
 50 g przecieru pomidorowego
 60 g cebuli (1 większa)
 100 g czerwonej papryki (1/2 średniej)
 10 g czosnku (2 ząbki)
 2 kostki rosołowe "owoce morza"
 ulubiona zielenina, biały pieprz

Sposób przygotowania

1

Najpierw trzeba poczekać aż owoce morza się rozmrożą. Reszta pójdzie błyskawicznie o ile zakupicie wcześniej bulion z owoców morza - w naszych sklepach nie ma, ale w necie można bez trudu kupić. Ja mam ten przywieziony z Portugalii - tam jest do dostania w każdej "biedronce".

2

Cebulę, czosnek i paprykę drobno pokroić i uprażyć w garnku - najlepiej granitowym (lub innym z powłoką non-stick).

3

Zalać bulionem przygotowanym z rozpuszczonej w wodzie kostki. Chyba że macie zapas domowego bulionu rybnego - to nawet lepiej. Ja nie miałam więc poszłam na skróty.

4

Jak papryka nieco zmięknie dodajcie puszkę pomidorów krojonych...

5

... przecier pomidorowy...

6

... passatę.

7

Jak się zagotuje dołóżcie zamrożone polędwiczki z dorsza, zmniejszcie ogień i przykryjcie.

8

Po chwili, jak zupa ponownie się zagotuje dodajcie opakowanie rozmrożonych owoców morza - zagotujcie i natychmiast zdejmijcie z ognia, żeby nie przegotować.

9

Z tej ilości wyszły 2 potężne porcje, pożywnej, super smacznej zupy.

10

11

Na koniec ulubiona zielona - u mnie świeża kolendra i zielona cebulka.

12

Składniki

 250 g mrożonych owoców morza
 180 g polędwicy z dorsza atlantyckiego (mrożona, 2 sztuki)
 400 g pomidory krojone (1 puszka)
 100 g passaty
 50 g przecieru pomidorowego
 60 g cebuli (1 większa)
 100 g czerwonej papryki (1/2 średniej)
 10 g czosnku (2 ząbki)
 2 kostki rosołowe "owoce morza"
 ulubiona zielenina, biały pieprz

Sposób przygotowania

1

Najpierw trzeba poczekać aż owoce morza się rozmrożą. Reszta pójdzie błyskawicznie o ile zakupicie wcześniej bulion z owoców morza - w naszych sklepach nie ma, ale w necie można bez trudu kupić. Ja mam ten przywieziony z Portugalii - tam jest do dostania w każdej "biedronce".

2

Cebulę, czosnek i paprykę drobno pokroić i uprażyć w garnku - najlepiej granitowym (lub innym z powłoką non-stick).

3

Zalać bulionem przygotowanym z rozpuszczonej w wodzie kostki. Chyba że macie zapas domowego bulionu rybnego - to nawet lepiej. Ja nie miałam więc poszłam na skróty.

4

Jak papryka nieco zmięknie dodajcie puszkę pomidorów krojonych...

5

... przecier pomidorowy...

6

... passatę.

7

Jak się zagotuje dołóżcie zamrożone polędwiczki z dorsza, zmniejszcie ogień i przykryjcie.

8

Po chwili, jak zupa ponownie się zagotuje dodajcie opakowanie rozmrożonych owoców morza - zagotujcie i natychmiast zdejmijcie z ognia, żeby nie przegotować.

9

Z tej ilości wyszły 2 potężne porcje, pożywnej, super smacznej zupy.

10

11

Na koniec ulubiona zielona - u mnie świeża kolendra i zielona cebulka.

12

„czerwona” zupa z owocami morza i dorszem
(Visited 843 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *