Tagliolini z pieczoną papryką, awokado, cieciorką kala chana i olejem sezamowym

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 474
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 19.4g30%
Węglowodany 59.7g20%
Białko 13.4g27%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu tagliolini (u mnie pasta nera z sepią)
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 120 g pieczonej papryki
 80 g cieciorki kala chana
 5 g oleju sezamowego
 garść świeżej kolendry
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych i w połówkach upiekłam.

2

Trzeba to zrobić na wysokiej temperaturze, aż do momentu, kiedy na skórce pojawią się brązowe plamy. Wtedy papryka jest gotowa.

3

Gorącą przekładamy do worka lub pojemnika i szczelnie zamykamy aż do wystygnięcia. Chodzi o to, żeby się skórka odparzyła. Wtedy bez trudu ją zdejmiecie

4

Ulubiony makaron ugotujcie la dente - ja miałam dwukolorowy makaron z tygodnia włoskiego w Lidlu. Różowy (od buraka) i czarny (od sepii) - niestety, różowe wstążki po ugotowaniu straciły piękny kolor.

5

Awokado pokroiłam w plastry, cieciorkę odsączyłam. Wszystko wymieszałam z przestygniętym makaronem i papryką pokrojoną w paski. Skropiłam olejem sezamowym - nadał daniu niepowtarzalny aromat i smak.

6

Na koniec posypałam sezamem i świeżą kolendrą.

7

8

9

10

Składniki

 50 g makaronu tagliolini (u mnie pasta nera z sepią)
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 120 g pieczonej papryki
 80 g cieciorki kala chana
 5 g oleju sezamowego
 garść świeżej kolendry
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych i w połówkach upiekłam.

2

Trzeba to zrobić na wysokiej temperaturze, aż do momentu, kiedy na skórce pojawią się brązowe plamy. Wtedy papryka jest gotowa.

3

Gorącą przekładamy do worka lub pojemnika i szczelnie zamykamy aż do wystygnięcia. Chodzi o to, żeby się skórka odparzyła. Wtedy bez trudu ją zdejmiecie

4

Ulubiony makaron ugotujcie la dente - ja miałam dwukolorowy makaron z tygodnia włoskiego w Lidlu. Różowy (od buraka) i czarny (od sepii) - niestety, różowe wstążki po ugotowaniu straciły piękny kolor.

5

Awokado pokroiłam w plastry, cieciorkę odsączyłam. Wszystko wymieszałam z przestygniętym makaronem i papryką pokrojoną w paski. Skropiłam olejem sezamowym - nadał daniu niepowtarzalny aromat i smak.

6

Na koniec posypałam sezamem i świeżą kolendrą.

7

8

9

10

Tagliolini z pieczoną papryką, awokado, cieciorką kala chana i olejem sezamowym
(Visited 100 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *