Archives Recipes

Recipes

Czarny makaron tagliatelle, łosoś wędzony na gorąco i brukselka

Firma MOWI sprzedaje też porcje 200 g łososia wędzonego na gorąco. Jest w kawałkach i podejrzewam, że jest to po prostu drobnica, która im zostaje po wykrojeniu ładnych i drogich kawałków. Te drobne kawałki są naprawdę pyszne i w dobrej cenie (ok. 10 zł za 200 g). Świetnie nadają się do komponowania dań obiadowych ale też np. do kanapek. Ja połączyłam łososia z czarnym makaronem i zieloną brukselką. Ładnie, smacznie zdrowo i szybko:-)

Czytaj więcej

Wegańskie śniadanie z awokado, szpinakiem, papryką i pieczarkami

Zazwyczaj jadam śniadania na ciepło. Wbrew pozorom przygotowanie takiego śniadania nie zajmuje wiele czasu. I nie chodzi o to, żeby zjeść na ciepło, ale o to, żeby nie jeść surowego. Akurat mój organizm lepiej znosi warzywa po lekkiej obróbce termicznej więc najczęściej przygotowuje na patelni różne warzywa. Zachęcam do kombinowania z warzywami z patelni:-)

Czytaj więcej

Sos do makaronu mięsno-warzywny fit

Sos do makaronu może być zrobiony na wiele sposobów. Nawet używając takich samych składników, za każdym razem wyjdzie nieco inny. Ja na redukcji kombinuję tak, żeby w daniu było jak najwięcej wypełniaczy niskokalorycznych. Dlatego do mojego sosu daję sporo warzyw. Zwłaszcza kapusta pekińska „robi robotę”, bo jest neutralna w smaku. Użyłam gotowego mięsa garmażeryjnego (wieprzowo-wołowe) – danie jest mimo wszystko dość tłuste jak na moje standardy, ale za to wyjątkowo smaczne. Chcąc jeszcze bardziej odjąć kalorii, użyjcie mielone mięso ze schabu albo mięso drobiowe (chociaż to jest zupełnie inna bajka smakowa).

Czytaj więcej

Tofu marynowane z dodatkami na ciepło (pieczarka, cukinia, papryka)

Wegański posiłek w 15 minut, niskokaloryczny, ze sporą porcją roślinnego białka z tofu – moja propozycja nie tylko dla wegan i nie tylko dla zabieganych. Dla tych, co za tofu nie przepadają, bo dawno temu spróbowali i było „fuj” mam dobrą wiadomość: spróbujcie tofu marynowane, w samym tylko Lidlu jest kilka rodzajów marynat. Próbujcie na zimno, na gorąco z patelni, na kanapkę i do posiłku zamiast mięska – może się przekonacie, że to jest smaczny i zdrowy produkt.

Czytaj więcej

Wysokobiałkowa zupa z kurczakiem i szynką serrano

Zupy są świetnym posiłkiem zwłaszcza zimą. A takie wysokobiałkowe to prawdziwy rarytas dla osób na diecie i dla aktywnych fizycznie. Wrzuciłam tutaj już wiele przepisów na zupy wysokoproteinowe, dzisiaj taka z hiszpańskim „twistem”, bo z dodatkiem szynki jamon serrano. Szybko się ja przygotowuje, smakuje wybornie i ma potężną ilość białka, przez co pomaga w regeneracji powysiłkowej i syci na długo.

Czytaj więcej

Sos z kurczakiem i chorizo, zielone warzywa z patelni i ryż

Sosy na bazie kurczaka to smaczna i bezpieczna propozycja – prawie każdy lubi. Ale dodając coś wyrazistego, mamy zupełnie nowa odsłonę takiego sosu. Ja dodałam odrobinę chorizo – jest na tyle intensywne, że wystarczy mały kawałek a całe danie nabiera charakteru. Sos towarzyszył mi do dania z ryżem i warzywami z patelni: dwa superniskokaloryczne warzywa to por i cukinia – świetne wypełniacze posiłków, polecam nie tylko osobom na redukcji.

Czytaj więcej

Sałatka z pieczonych warzyw korzennych i fety z kaszą kuskus

Upieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych „kasz”, chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak – smakuje znakomicie:-) Do tego porcja sera feta i mamy pełnowartościowy posiłek z białkiem.

Czytaj więcej