Jest jajko, jest zielone, jest pieczywo proteinowe – śniadanie marzeń:-) Idealne w weekend, kiedy jest więcej czasu na przygotowanie, bez pośpiechu.
Archives Recipes
Recipes
Makaron shirataki z warzywami i cieciorką w przyprawach bliskowschodnich
Makaron shirataki z warzywami i cieciorką w przyprawach bliskowschodnich
Jajka sadzone na warzywach z patelni
Szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie z jajem:-) Kombinujcie z tego, co macie pod ręką, co zalega w lodówce… z resztek można wyczarować pyszne posiłki:-)
Czarny makaron tagliatelle, łosoś wędzony na gorąco i brukselka
Firma MOWI sprzedaje też porcje 200 g łososia wędzonego na gorąco. Jest w kawałkach i podejrzewam, że jest to po prostu drobnica, która im zostaje po wykrojeniu ładnych i drogich kawałków. Te drobne kawałki są naprawdę pyszne i w dobrej cenie (ok. 10 zł za 200 g). Świetnie nadają się do komponowania dań obiadowych ale też np. do kanapek. Ja połączyłam łososia z czarnym makaronem i zieloną brukselką. Ładnie, smacznie zdrowo i szybko:-)
Wegańskie śniadanie z awokado, szpinakiem, papryką i pieczarkami
Zazwyczaj jadam śniadania na ciepło. Wbrew pozorom przygotowanie takiego śniadania nie zajmuje wiele czasu. I nie chodzi o to, żeby zjeść na ciepło, ale o to, żeby nie jeść surowego. Akurat mój organizm lepiej znosi warzywa po lekkiej obróbce termicznej więc najczęściej przygotowuje na patelni różne warzywa. Zachęcam do kombinowania z warzywami z patelni:-)
Sos do makaronu mięsno-warzywny fit
Sos do makaronu może być zrobiony na wiele sposobów. Nawet używając takich samych składników, za każdym razem wyjdzie nieco inny. Ja na redukcji kombinuję tak, żeby w daniu było jak najwięcej wypełniaczy niskokalorycznych. Dlatego do mojego sosu daję sporo warzyw. Zwłaszcza kapusta pekińska „robi robotę”, bo jest neutralna w smaku. Użyłam gotowego mięsa garmażeryjnego (wieprzowo-wołowe) – danie jest mimo wszystko dość tłuste jak na moje standardy, ale za to wyjątkowo smaczne. Chcąc jeszcze bardziej odjąć kalorii, użyjcie mielone mięso ze schabu albo mięso drobiowe (chociaż to jest zupełnie inna bajka smakowa).
Lekkie pieczywo z awokado i gotowanym jajkiem
Tylko trzy składniki a mamy zdrowy, niskokaloryczny, wysokobiałkowy, lekki i pyszny posiłek, z solidną porcją zdrowych tłuszczy i minimum węglowodanów. Propozycja dla aktywnych, dla tych na diecie redukcyjnej, dla tych co wolą lekko ale sycąco od smacznie i ciężko.
Tofu marynowane z dodatkami na ciepło (pieczarka, cukinia, papryka)
Wegański posiłek w 15 minut, niskokaloryczny, ze sporą porcją roślinnego białka z tofu – moja propozycja nie tylko dla wegan i nie tylko dla zabieganych. Dla tych, co za tofu nie przepadają, bo dawno temu spróbowali i było „fuj” mam dobrą wiadomość: spróbujcie tofu marynowane, w samym tylko Lidlu jest kilka rodzajów marynat. Próbujcie na zimno, na gorąco z patelni, na kanapkę i do posiłku zamiast mięska – może się przekonacie, że to jest smaczny i zdrowy produkt.
Wysokobiałkowa zupa z kurczakiem i szynką serrano
Zupy są świetnym posiłkiem zwłaszcza zimą. A takie wysokobiałkowe to prawdziwy rarytas dla osób na diecie i dla aktywnych fizycznie. Wrzuciłam tutaj już wiele przepisów na zupy wysokoproteinowe, dzisiaj taka z hiszpańskim „twistem”, bo z dodatkiem szynki jamon serrano. Szybko się ja przygotowuje, smakuje wybornie i ma potężną ilość białka, przez co pomaga w regeneracji powysiłkowej i syci na długo.
Sos z kurczakiem i chorizo, zielone warzywa z patelni i ryż
Sosy na bazie kurczaka to smaczna i bezpieczna propozycja – prawie każdy lubi. Ale dodając coś wyrazistego, mamy zupełnie nowa odsłonę takiego sosu. Ja dodałam odrobinę chorizo – jest na tyle intensywne, że wystarczy mały kawałek a całe danie nabiera charakteru. Sos towarzyszył mi do dania z ryżem i warzywami z patelni: dwa superniskokaloryczne warzywa to por i cukinia – świetne wypełniacze posiłków, polecam nie tylko osobom na redukcji.
Sałatka z pieczonych warzyw korzennych i fety z kaszą kuskus
Upieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych „kasz”, chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak – smakuje znakomicie:-) Do tego porcja sera feta i mamy pełnowartościowy posiłek z białkiem.
Jajko w koszulce na plastrze smażonego selera, duża porcja warzyw z patelni i orzechy włoskie
Świetne sycące śniadanie bez grama pieczywa, w dodatku na ciepło i z porcja białka! Pyszne i zdrowe, polecam:-)