Pyszne, choć wcale nie dietetyczne, paluchy drożdżowe z pesto polecam szczególnie na imprezy. Najsmaczniejsze są świeżo upieczone ale spokojnie możecie je zrobić kilka godzin przed imprezą, niech sobie rosną, a na 30 minut przed podaniem wstawicie do piekarnika.
Archives Z piekarnika
Fit tarta brokułowo-szpinakowa
Polecam tartę w wersji fit – jest bez spodu i zawiera tylko odrobinę mąki. Na zimno i na ciepło tak samo pyszna:-) Również jako przekąska imprezowa.
Szpinakowe drożdżówki faszerowane kurczakiem
Robiłam już dyniowe drożdżówki – cudne pomarańczowe, lekko słodkawe. Teraz zrobiłam zielone, na świeżym szpinaku, ale z konkretną wkładką mięsną. Ciasto najprostsze jakie znam i robię z niego pizzę: mąka, mleko/woda, drożdże. A farsz – pyszności! Zresztą zróbcie i przekonajcie się sami.
Niby bułki a jednak na dietę redukcyjną się nadają. Oczywiście, nie wszystkie na raz!
Pizza domowa na ultracienkim cieście
Moja domowa pizza ma wymiary największej blachy: 35 cm x 39 cm. Cała pizza ma ok. 1 kg. Niewiele składników, minimum sera, ultracienkie ciasto – efekt takie, że jest lekka i fit. Nawet będąc na diecie redukcyjnej można jeść pizzę:-)
Młoda kapusta zapiekana z chorizo i suszonymi pomidorami
Sezon na młoda kapustkę trwa krótko, więc warto wykorzystać ten czas na przygotowanie jej w różnych odsłonach. Tutaj podrzucam pomysł na kapustę zapiekaną z chorizo.
Bułeczki drożdżowe z pesto z czosnku niedźwiedziego
Ciasto drożdżowe jest wdzięczne do robienia i do jedzenia. Przyjmuje wszelkie dodatki, czy to na słodko, czy na wytrawnie. Polecam bułeczki z zawiniętym w środek pesto – są bardzo smaczne, aromatyczne i uzależniają:-)
Pulpeciki arabskie w sosie pomidorowym (makaron ryżowy, szparagi)
Dla mięsożerców mam rarytasik: pulpeciki arabskie w sosie pomidorowym, zapiekane w piekarniku. Podałam makro dla 1 szt, żeby łatwo było policzyć makro całego dania, które skomponujecie z tymi przepysznymi kuleczkami. Do mięsa wsiekałam czosnek niedźwiedzi, bo akurat jest na niego sezon, ale jak go nie macie to możecie dać szpinak baby albo w ogóle pominąć.
Trybowane udka kurczaka zapiekane z warzywami korzennymi
Udka kurczaka mają smaczniejsze mięso niż delikatna i sucha pierś. Teraz można kupić już pozbawione kości i skóry, co sprawia, że obiad można zrobić bardzo szybko, Np. zapiekając udka z warzywami korzennymi. Potem tylko ugotować do tego, ryż, kaszę, ziemniaki…. co kto lubi. I gotowe:-)
Pasztet z soczewicy z żurawiną
Pasztet z soczewicy z żurawiną
Drożdżowe bułeczki ziołowe
Te bułeczki wyjdą Wam zawsze, przepis nie jest ortodoksyjny, możecie robić „na oko”, dodać ulubione zioła, przyprawy i za każdym razem wyjdzie Wam trochę inaczej ale zawsze tak samo pysznie. Przepis zrodził się z idei #zerowaste – nic się u mnie nie marnuje. Były ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia – przerobiłam na bułeczki:-)
Rollsy z kaszy jaglanej i cieciorki w liściach czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi nie jest bardzo popularny (może poza wersją suszoną), sezon na niego trwa krótko (kwiecień-maj) więc jak się pojawi w sprzedaży, warto kupić i używać w kuchni. Jest bardzo aromatyczny i w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Jest pod ochroną więc nie wolno go zrywać. Na szczęście jest już z powodzeniem uprawiany.
Zapiekanka mięsna z ryżem
Zapiekanka mięsna z ryżem