Archives Z piekarnika

Szpinakowe drożdżówki faszerowane kurczakiem

Robiłam już dyniowe drożdżówki – cudne pomarańczowe, lekko słodkawe. Teraz zrobiłam zielone, na świeżym szpinaku, ale z konkretną wkładką mięsną. Ciasto najprostsze jakie znam i robię z niego pizzę: mąka, mleko/woda, drożdże. A farsz – pyszności! Zresztą zróbcie i przekonajcie się sami.
Niby bułki a jednak na dietę redukcyjną się nadają. Oczywiście, nie wszystkie na raz!

Czytaj więcej

Pulpeciki arabskie w sosie pomidorowym (makaron ryżowy, szparagi)

Dla mięsożerców mam rarytasik: pulpeciki arabskie w sosie pomidorowym, zapiekane w piekarniku. Podałam makro dla 1 szt, żeby łatwo było policzyć makro całego dania, które skomponujecie z tymi przepysznymi kuleczkami. Do mięsa wsiekałam czosnek niedźwiedzi, bo akurat jest na niego sezon, ale jak go nie macie to możecie dać szpinak baby albo w ogóle pominąć.

Czytaj więcej

Drożdżowe bułeczki ziołowe

Te bułeczki wyjdą Wam zawsze, przepis nie jest ortodoksyjny, możecie robić „na oko”, dodać ulubione zioła, przyprawy i za każdym razem wyjdzie Wam trochę inaczej ale zawsze tak samo pysznie. Przepis zrodził się z idei #zerowaste – nic się u mnie nie marnuje. Były ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia – przerobiłam na bułeczki:-)

Czytaj więcej

Rollsy z kaszy jaglanej i cieciorki w liściach czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi nie jest bardzo popularny (może poza wersją suszoną), sezon na niego trwa krótko (kwiecień-maj) więc jak się pojawi w sprzedaży, warto kupić i używać w kuchni. Jest bardzo aromatyczny i w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Jest pod ochroną więc nie wolno go zrywać. Na szczęście jest już z powodzeniem uprawiany.

Czytaj więcej