Rollsy z kaszy jaglanej i cieciorki w liściach czosnku niedźwiedziego

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji24 porcje

Czosnek niedźwiedzi nie jest bardzo popularny (może poza wersją suszoną), sezon na niego trwa krótko (kwiecień-maj) więc jak się pojawi w sprzedaży, warto kupić i używać w kuchni. Jest bardzo aromatyczny i w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Jest pod ochroną więc nie wolno go zrywać. Na szczęście jest już z powodzeniem uprawiany.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 24


Ilość na porcję
Ilość kalorii 42
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1g2%
Węglowodany 6.6g3%
Białko 1.3g3%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 150 g czosnku niedźwiedziego (świeże liście)
 180 g kaszy jaglanej (szklanka suchej)
 180 g brązowej cieciorki z puszki (Kala Chana)
 1 cebula
 1 łyżka oleku rzepakowego
 przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi,

Sposób przygotowania

1

Kaszę jaglaną ugotować jak zwykle: 1 szklanka kaszy: 2 szklanki wody, szczypta soli, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i cierpliwie czekać aż kasza wchłonie całą wodę (nie mieszać).

2

Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na 1 łyżce oleju. Do ugotowanej kaszy dodać usmażoną cebulę, niecałą puszkę brązowej cieciorki Kala Chana, przyprawy.

3

Całość lekko zbledować ręcznym blenderem. Ważne, żeby tylko nieco rozdrobnić ziarna cieciorki a nie zrobić z farszu papki.

4

Teraz się zaczyna zabawa: rozkładamy po 3-4 liście czosnku ( w zależności od wielkości), odcinamy łodyżki (nie wyrzucamy, można je użyć do innego dania np. makaronu z czosnkiem niedźwiedzim, kurczakiem i pieczarkami - przepis już czeka:-))

5

I teraz, sztuka po sztuce, delikatnie zwijamy.

6

Wyszło mi 24 sztuki. Gotowe rollsy układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym odrobiną oleju (albo masła jeżeli to nie musi być wersja vegańska).

7

Wkładamy do piekarnika na ok. 40 min, 180 C. Pieczemy pod przykryciem. W połowie czasu przekładamy na na drugą stronę.

8

Po upieczeniu dajcie im chwilę stężeć.

9

Moja propozycja podania to rollsy z sosem z grzybów suszonych (przepisu szukajcie w dziale: Pasty, sosy i smarowidła).

10

Na drugi dzień, rollsy na zimno z dipem czosnkowym (jogurt, majonez lekki, sól, czosnek) - obłęd:-)

Składniki

 150 g czosnku niedźwiedziego (świeże liście)
 180 g kaszy jaglanej (szklanka suchej)
 180 g brązowej cieciorki z puszki (Kala Chana)
 1 cebula
 1 łyżka oleku rzepakowego
 przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi,

Sposób przygotowania

1

Kaszę jaglaną ugotować jak zwykle: 1 szklanka kaszy: 2 szklanki wody, szczypta soli, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i cierpliwie czekać aż kasza wchłonie całą wodę (nie mieszać).

2

Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na 1 łyżce oleju. Do ugotowanej kaszy dodać usmażoną cebulę, niecałą puszkę brązowej cieciorki Kala Chana, przyprawy.

3

Całość lekko zbledować ręcznym blenderem. Ważne, żeby tylko nieco rozdrobnić ziarna cieciorki a nie zrobić z farszu papki.

4

Teraz się zaczyna zabawa: rozkładamy po 3-4 liście czosnku ( w zależności od wielkości), odcinamy łodyżki (nie wyrzucamy, można je użyć do innego dania np. makaronu z czosnkiem niedźwiedzim, kurczakiem i pieczarkami - przepis już czeka:-))

5

I teraz, sztuka po sztuce, delikatnie zwijamy.

6

Wyszło mi 24 sztuki. Gotowe rollsy układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym odrobiną oleju (albo masła jeżeli to nie musi być wersja vegańska).

7

Wkładamy do piekarnika na ok. 40 min, 180 C. Pieczemy pod przykryciem. W połowie czasu przekładamy na na drugą stronę.

8

Po upieczeniu dajcie im chwilę stężeć.

9

Moja propozycja podania to rollsy z sosem z grzybów suszonych (przepisu szukajcie w dziale: Pasty, sosy i smarowidła).

10

Na drugi dzień, rollsy na zimno z dipem czosnkowym (jogurt, majonez lekki, sól, czosnek) - obłęd:-)

Rollsy z kaszy jaglanej i cieciorki w liściach czosnku niedźwiedziego
(Visited 216 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *