Pasztet z soczewicy z żurawiną

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji9 porcji
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 9


Ilość na porcję
Ilość kalorii 131
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.4g3%
Węglowodany 22.1g8%
Białko 5.9g12%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 480 g zielonej soczewicy (2 puszki)
 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
 150 g cebuli
 40 g suszonej żurawiny
 3 liście laurowe
 3 łyżka sosu sojowego
 1 łyżka oleju rzepakowego
 Przyprawy: liść laurowy, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, lubczyk, kurkuma, wędzona papryka, cząber, tymianek, majeranek, pieprz.

Sposób przygotowania

1

Przygotujcie sobie wszystkie składniki, sprawdźcie czy niczego nie brakuje. To ważne, bo dania wegańskie mają to do siebie, że niedoprawione nie zachęcają do dalszej konsumpcji. Ale jak się je doprawi - potrafią zachwycić nawet zdeklarowanego mięsożercę.
Inspiracją do zrobienia tego pasztetu była strona www.jadlonomia.pl.

2

Przyprawy są kluczowe. Mój zestaw jest taki: liść laurowy - 3 szt, goździki 5-6, ziele angielskie4-5, gałka muszkatołowa - 1/4 kulki lub 1/3 łyżeczki jak macie już startą, lubczyk - 1 łyżka, kurkuma 1 płaska łyżka, wędzona papryka1 płaska łyżka, cząber - 1 czubata łyżka, tymianek - 1 czubata łyżka, majeranek - 1-2 łyżki.

3

Najpierw pokrójcie cebulkę (obojętne jak, i tak będzie później miksowana), przesmażcie na łyżce oleju wraz z: liściem laurowym, zielem angielskim i goździkiem. Jak wystygnie usuńcie przyprawy.

4

Soczewicę odcedźcie z zalewy ale jej nie wylewajcie. Część się przyda go pasztetu a reszta może być wykorzystana do zupy.

5

Do dużej miski wrzućcie wszystkie składniki: soczewicę, kaszę jaglaną uprzednio ugotowaną, przesmażoną cebulkę. Dodajcie pozostałe przyprawy.

6

Zblendujcie z grubsza na masę przy użyciu ręcznego blendera. W razie konieczności dolejcie 1/2 szklanki zalewy z soczewicy.

7

Dodajcie żurawinę, wymieszajcie łyżką.

8

Przełóżcie masę do silikonowej keksówki (najlepiej, ale jak nie macie to użyjcie innej tylko wyłóżcie ją papierem do pieczenia).

9

Piekarnik na 180 - 200 C, ok 1:20 - 1:30 min.

10

Po upieczeniu dajcie pasztetowi wystygnąć i dopiero wtedy wyjmijcie z foremki.

11

Potem przełóżcie do lodówki na noc i na drugi dzień można kroić, nie ryzykując, że się rozwali.

Składniki

 480 g zielonej soczewicy (2 puszki)
 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
 150 g cebuli
 40 g suszonej żurawiny
 3 liście laurowe
 3 łyżka sosu sojowego
 1 łyżka oleju rzepakowego
 Przyprawy: liść laurowy, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, lubczyk, kurkuma, wędzona papryka, cząber, tymianek, majeranek, pieprz.

Sposób przygotowania

1

Przygotujcie sobie wszystkie składniki, sprawdźcie czy niczego nie brakuje. To ważne, bo dania wegańskie mają to do siebie, że niedoprawione nie zachęcają do dalszej konsumpcji. Ale jak się je doprawi - potrafią zachwycić nawet zdeklarowanego mięsożercę.
Inspiracją do zrobienia tego pasztetu była strona www.jadlonomia.pl.

2

Przyprawy są kluczowe. Mój zestaw jest taki: liść laurowy - 3 szt, goździki 5-6, ziele angielskie4-5, gałka muszkatołowa - 1/4 kulki lub 1/3 łyżeczki jak macie już startą, lubczyk - 1 łyżka, kurkuma 1 płaska łyżka, wędzona papryka1 płaska łyżka, cząber - 1 czubata łyżka, tymianek - 1 czubata łyżka, majeranek - 1-2 łyżki.

3

Najpierw pokrójcie cebulkę (obojętne jak, i tak będzie później miksowana), przesmażcie na łyżce oleju wraz z: liściem laurowym, zielem angielskim i goździkiem. Jak wystygnie usuńcie przyprawy.

4

Soczewicę odcedźcie z zalewy ale jej nie wylewajcie. Część się przyda go pasztetu a reszta może być wykorzystana do zupy.

5

Do dużej miski wrzućcie wszystkie składniki: soczewicę, kaszę jaglaną uprzednio ugotowaną, przesmażoną cebulkę. Dodajcie pozostałe przyprawy.

6

Zblendujcie z grubsza na masę przy użyciu ręcznego blendera. W razie konieczności dolejcie 1/2 szklanki zalewy z soczewicy.

7

Dodajcie żurawinę, wymieszajcie łyżką.

8

Przełóżcie masę do silikonowej keksówki (najlepiej, ale jak nie macie to użyjcie innej tylko wyłóżcie ją papierem do pieczenia).

9

Piekarnik na 180 - 200 C, ok 1:20 - 1:30 min.

10

Po upieczeniu dajcie pasztetowi wystygnąć i dopiero wtedy wyjmijcie z foremki.

11

Potem przełóżcie do lodówki na noc i na drugi dzień można kroić, nie ryzykując, że się rozwali.

Pasztet z soczewicy z żurawiną
(Visited 1 350 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *