Szpinakowe drożdżówki faszerowane kurczakiem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji16 porcji

Robiłam już dyniowe drożdżówki - cudne pomarańczowe, lekko słodkawe. Teraz zrobiłam zielone, na świeżym szpinaku, ale z konkretną wkładką mięsną. Ciasto najprostsze jakie znam i robię z niego pizzę: mąka, mleko/woda, drożdże. A farsz - pyszności! Zresztą zróbcie i przekonajcie się sami.
Niby bułki a jednak na dietę redukcyjną się nadają. Oczywiście, nie wszystkie na raz!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 16


Ilość na porcję
Ilość kalorii 146
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 3.7g6%
Węglowodany 17.5g6%
Białko 9.3g19%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 330 g mąka pszenna
 125 ml mleka 0,5%
 0,50 łyżeczek cukru
 25 g drożdży
 100 g szpinaku baby
 375 g polędwiczki z piersi kurczaka
 100 g pora
 100 g pieczarek
 10 g masła
 2 jaja
 1 łyżka sosu sojowego
 100 g mozarelli
 zioła prowansalskie, suszona bazylia, pieprz, sezam do posypania

Sposób przygotowania

1

Najpierw przygotujmy farsz. Pieczarki drobno posiekać, przesmażyć na maśle.

2

Ddać pokrojonego w plasterki pora, podlać sosem sojowym i przesmażyć do odparowania. Odstawić na bok.

3

Teraz na tej samej patelni przesmażyć polędwiczki z piersi kurczaka drobniutko posiekane. Doprawić odrobiną sosu sojowego (nie trzeba już solić, no i sos sojowy daje fajny kolor).

4

Do przesmażonego kurczaka dodać wcześniej przygotowane pieczarki z porem. Razem poddusić aż do odparowania nadmiaru płynu, odstawić do przestygnięcia.

5

Teraz do chłodnego farszu dodać trzeba dwa żółtka (białka zostawimy do posmarowania bułeczek)...

6

... i startą mozarellę.

7

Wszystko wymieszać na jednolitą masę, doprawić pieprzem, ziołami, co kto lubi.

8

Farsz gotowy więc robimy ciasto. Najpierw mąkę i szczyptę soli do miski, robimy w niej dołeczek, do dołeczka wlewamy zaczyn: mleko, cukier, drożdże wymieszać do rozpuszczenia drożdży i wlać do dołeczka w mące. Odstawić na 10-15 minute, żeby drożdże zaczęły pracować.

9

Szpinak zblendujcie z ok 0,5 szklanki letniej wody.

10

DO mąki z rozczynem wlejcie szpinak i zaróbcie ciasto. Może trzeba będzie dodać odrobinę więcej wody albo mąki - ma być zwarte ale nie twarde. Odstawcie na minimum 30 min do wyrośnięcia.

11

Wyrośnięte ciasto wygląda tak:

12

Wyłóżcie je na blat wyspany mąką i podzielcie na 16 części.

13

Zróbcie kuleczki, każdą spłaszczajcie w dłoniach albo rozwałkujcie jak wolicie.

14

Nakładajcie sporą łyżeczkę farszu na każdy krążek ciasta i zlepiajcie brzegi.

15

Układajcie bułeczki na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka albo użyjcie papieru do pieczenia. Pamiętajcie, żeby układać bułeczki na blasze sklejoną częścią do blachy.

16

Bułeczki posmarujcie białkiem i posypcie sezamem lub czymkolwiek lubicie (kminek, czarnuszka, płatki chilli...)

17

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika: 160 stopni termoobieg lub 180 stopni góra-dół. Czas pieczenia ok. 30-35 min.

18

Dzięki żółtkom i mozarelli farsz nie wysypuje się po przekrojeniu.

19

Ja podałam do tego sos pomidorowy (ten sam jakiego używam do pizzy: przecier pomidorowy/lutenica/passata + oregano/zioła prowansalskie).

20

Znakomite w smaku, cieniutkie ciasto więc nie tak bardzo kaloryczne, sporo białka - na dietę w sam raz:-)

Składniki

 330 g mąka pszenna
 125 ml mleka 0,5%
 0,50 łyżeczek cukru
 25 g drożdży
 100 g szpinaku baby
 375 g polędwiczki z piersi kurczaka
 100 g pora
 100 g pieczarek
 10 g masła
 2 jaja
 1 łyżka sosu sojowego
 100 g mozarelli
 zioła prowansalskie, suszona bazylia, pieprz, sezam do posypania

Sposób przygotowania

1

Najpierw przygotujmy farsz. Pieczarki drobno posiekać, przesmażyć na maśle.

2

Ddać pokrojonego w plasterki pora, podlać sosem sojowym i przesmażyć do odparowania. Odstawić na bok.

3

Teraz na tej samej patelni przesmażyć polędwiczki z piersi kurczaka drobniutko posiekane. Doprawić odrobiną sosu sojowego (nie trzeba już solić, no i sos sojowy daje fajny kolor).

4

Do przesmażonego kurczaka dodać wcześniej przygotowane pieczarki z porem. Razem poddusić aż do odparowania nadmiaru płynu, odstawić do przestygnięcia.

5

Teraz do chłodnego farszu dodać trzeba dwa żółtka (białka zostawimy do posmarowania bułeczek)...

6

... i startą mozarellę.

7

Wszystko wymieszać na jednolitą masę, doprawić pieprzem, ziołami, co kto lubi.

8

Farsz gotowy więc robimy ciasto. Najpierw mąkę i szczyptę soli do miski, robimy w niej dołeczek, do dołeczka wlewamy zaczyn: mleko, cukier, drożdże wymieszać do rozpuszczenia drożdży i wlać do dołeczka w mące. Odstawić na 10-15 minute, żeby drożdże zaczęły pracować.

9

Szpinak zblendujcie z ok 0,5 szklanki letniej wody.

10

DO mąki z rozczynem wlejcie szpinak i zaróbcie ciasto. Może trzeba będzie dodać odrobinę więcej wody albo mąki - ma być zwarte ale nie twarde. Odstawcie na minimum 30 min do wyrośnięcia.

11

Wyrośnięte ciasto wygląda tak:

12

Wyłóżcie je na blat wyspany mąką i podzielcie na 16 części.

13

Zróbcie kuleczki, każdą spłaszczajcie w dłoniach albo rozwałkujcie jak wolicie.

14

Nakładajcie sporą łyżeczkę farszu na każdy krążek ciasta i zlepiajcie brzegi.

15

Układajcie bułeczki na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka albo użyjcie papieru do pieczenia. Pamiętajcie, żeby układać bułeczki na blasze sklejoną częścią do blachy.

16

Bułeczki posmarujcie białkiem i posypcie sezamem lub czymkolwiek lubicie (kminek, czarnuszka, płatki chilli...)

17

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika: 160 stopni termoobieg lub 180 stopni góra-dół. Czas pieczenia ok. 30-35 min.

18

Dzięki żółtkom i mozarelli farsz nie wysypuje się po przekrojeniu.

19

Ja podałam do tego sos pomidorowy (ten sam jakiego używam do pizzy: przecier pomidorowy/lutenica/passata + oregano/zioła prowansalskie).

20

Znakomite w smaku, cieniutkie ciasto więc nie tak bardzo kaloryczne, sporo białka - na dietę w sam raz:-)

Szpinakowe drożdżówki faszerowane kurczakiem
(Visited 629 times, 9 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *