Fit tarta brokułowo-szpinakowa

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji8 porcji

Polecam tartę w wersji fit - jest bez spodu i zawiera tylko odrobinę mąki. Na zimno i na ciepło tak samo pyszna:-) Również jako przekąska imprezowa.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 8


Ilość na porcję
Ilość kalorii 172
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 9.4g15%
Węglowodany 9g3%
Białko 12.7g26%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 450 g ugotowanego brokuła
 450 g mrożonego szpinaku
 3 jajka
 100 g śmietanki 12% "do zup i sosów"
 30 g mąka pszenna (2 łyżki)
 200 g sera tartego (mozarella)
 gałka muszkatołowa, czosnek, tymianek, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie, bez przykrycia (bo zbrązowieje!) Następnie posiekać.
Szpinak rozmrozić, odcisnąć.

2

Jajka zmiksować a pozostałe składniki przełożyć do dużej miski.

3

Następnie wszystko połączyć, doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, gałką muszkatołową lub innymi ulubionymi ziołami (ja dodałam odrobinę chmeli suneli - gruzińskiej mieszanki przypraw).

4

Teraz dokładnie wymieszać najlepiej dłonią:-)

5

Wyłożyć do foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

6

Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

7

Składniki

 450 g ugotowanego brokuła
 450 g mrożonego szpinaku
 3 jajka
 100 g śmietanki 12% "do zup i sosów"
 30 g mąka pszenna (2 łyżki)
 200 g sera tartego (mozarella)
 gałka muszkatołowa, czosnek, tymianek, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie, bez przykrycia (bo zbrązowieje!) Następnie posiekać.
Szpinak rozmrozić, odcisnąć.

2

Jajka zmiksować a pozostałe składniki przełożyć do dużej miski.

3

Następnie wszystko połączyć, doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, gałką muszkatołową lub innymi ulubionymi ziołami (ja dodałam odrobinę chmeli suneli - gruzińskiej mieszanki przypraw).

4

Teraz dokładnie wymieszać najlepiej dłonią:-)

5

Wyłożyć do foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

6

Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

7

Fit tarta brokułowo-szpinakowa
(Visited 3 981 times, 12 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *