Kremowa pasta z bobu z tahini i jogurtem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Bób to pyszne warzywo strączkowe, doskonale się przechowuje zamrożone (trzeba zamrozić świeżo kupiony), można robić z niego sałatki, można miksować na zupy, można robić z niego przeróżne smarowidła. I oto przepis na jedno z nich:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 110 g

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 161
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7.1g11%
Węglowodany 12.3g5%
Białko 12g24%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 150 g ugotowanego i obranego bobu
 150 g skyru (1 małe opakowanie)
 2 łyżka pasty sezamowej tahini
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka oleju lnianego
 sól, świeża mięta

Sposób przygotowania

1

Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupinek.

2

Przełożyć do pojemnika blendera bób, tahini, listki mięty, sok z cytryny i olej lniany i zmiksować na gęstą masę

3

Następnie dodać skyr, doprawić solą i krótko zmiksować tak, żeby składniki się połączyły.

4

Jeżeli wolicie smarowidła gęste, dajcie mniej skyru, jak wolicie rzadsze - dajcie cały skyr i ewentualnie więcej oleju.

5

Składniki

 150 g ugotowanego i obranego bobu
 150 g skyru (1 małe opakowanie)
 2 łyżka pasty sezamowej tahini
 1 łyżka soku z cytryny
 1 łyżka oleju lnianego
 sól, świeża mięta

Sposób przygotowania

1

Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupinek.

2

Przełożyć do pojemnika blendera bób, tahini, listki mięty, sok z cytryny i olej lniany i zmiksować na gęstą masę

3

Następnie dodać skyr, doprawić solą i krótko zmiksować tak, żeby składniki się połączyły.

4

Jeżeli wolicie smarowidła gęste, dajcie mniej skyru, jak wolicie rzadsze - dajcie cały skyr i ewentualnie więcej oleju.

5

Kremowa pasta z bobu z tahini i jogurtem
(Visited 479 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *