Pizza domowa na ultracienkim cieście

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji4 porcje

Moja domowa pizza ma wymiary największej blachy: 35 cm x 39 cm. Cała pizza ma ok. 1 kg. Niewiele składników, minimum sera, ultracienkie ciasto - efekt takie, że jest lekka i fit. Nawet będąc na diecie redukcyjnej można jeść pizzę:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 250 g

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 402
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7.5g12%
Węglowodany 58.6g20%
Białko 22.2g45%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 275 g mąki pszennej
 125 ml mleko 0,5%
 25 g świeżych drożdży
 1 łyżeczek soli
 1 łyżeczek oregano
 0,50 łyżeczek cukru
 1 łyżeczek przecieru pomidorowego
 1 łyżka lutenicy (pasta z pieczonej słodkiej papryki)
 1 łyżeczek ulubionego ketchupu
 2 łyżka passaty
 1 łyżeczek ziół prowansalskich
 160 g pieczarek
 120 g szynki (u mnie z Krakusa eksportowa)
 150 g papryki (zielona i czerwona)
 100 g mozarelli

Sposób przygotowania

1

Mąkę wsypać do miski. Z drożdży, mleka i cukru zrobić rozczyn (zaczyn), wlać do dołeczka w mące.

2

Zostawić na 10-15 minut w nieprzewiewnym miejscu, żeby drożdże zaczęły pracować.

3

Dodać sól, oregano, dolać letnią wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (max 0,5 szklanki, nie może być za rzadkie, bo nie rozwałkujecie).

4

Zarobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - minimum 30 minut ale lepiej dłużej.

5

Wyrośnięte ciasto wygląda ta:

6

Wyłóżcie je na blat wysypany mąką

7

i rozwałkujcie na wielkość blachy.

8

Przełóżcie ciasto na blachę (wcześniej przetrzyjcie blachę odrobiną oliwy i posypcie ją mąką). Zostawcie na kilka chwil, niech podrośnie.

9

Teraz najszybszy sos do pizzy: przecie, lutenica, passata i ketchup. Do tego zioła prowansalskie, ewentualnie oregano, chilli...

10

...wymieszać i gotowe.

11

Pokrójcie pieczarki w plasterki (ja daję tylko kapelusze, bo ogonki zostawiam do wysmażenia z sezamem - robię z tego świetną pastą na kanapki). Pieczarki pokrójcie w kosteczkę albo paseczki, jak wolicie.

12

No i kończymy: sos pomidorowy rozsmarowujemy na cieście.

13

Nie musi być bardzo dokładnie ale ja go uwielbiam i zacieram nim dokładnie nawet brzegi.

14

Teraz na to szynka konserwowa eksportowa z firmy Krakus (jest akurat 6 plasterków, idealnie na całą blachę - 120 g).

15

Na szynkę pieczarki...

16

... na to papryka

17

... i mozarella (ja używam tej z Lidla: 1 opakowanie tartej mozarelli ma 200 g więc wystarcza mi na 2 pizze).

18

Teraz do rozgrzanego piekarnika: termoorbieg, 230 stopni, 12-14 minut i gotowe. Jak nie macie termoobiegu to nic nie szkodzi. Ustawcie najwyższą temperaturę i wsadźcie pizzę do rozgrzanego piekarnika. Bądźcie czujni, bo piecze się bardzo szybko.

19

Jest cieniutka, chrupiąca i niskokaloryczna.

20

W wersji wege (bez szynki) jest 120 kalorii mniej na całości czyli jakieś 30 kcal mniej na porcji:-)

Składniki

 275 g mąki pszennej
 125 ml mleko 0,5%
 25 g świeżych drożdży
 1 łyżeczek soli
 1 łyżeczek oregano
 0,50 łyżeczek cukru
 1 łyżeczek przecieru pomidorowego
 1 łyżka lutenicy (pasta z pieczonej słodkiej papryki)
 1 łyżeczek ulubionego ketchupu
 2 łyżka passaty
 1 łyżeczek ziół prowansalskich
 160 g pieczarek
 120 g szynki (u mnie z Krakusa eksportowa)
 150 g papryki (zielona i czerwona)
 100 g mozarelli

Sposób przygotowania

1

Mąkę wsypać do miski. Z drożdży, mleka i cukru zrobić rozczyn (zaczyn), wlać do dołeczka w mące.

2

Zostawić na 10-15 minut w nieprzewiewnym miejscu, żeby drożdże zaczęły pracować.

3

Dodać sól, oregano, dolać letnią wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (max 0,5 szklanki, nie może być za rzadkie, bo nie rozwałkujecie).

4

Zarobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - minimum 30 minut ale lepiej dłużej.

5

Wyrośnięte ciasto wygląda ta:

6

Wyłóżcie je na blat wysypany mąką

7

i rozwałkujcie na wielkość blachy.

8

Przełóżcie ciasto na blachę (wcześniej przetrzyjcie blachę odrobiną oliwy i posypcie ją mąką). Zostawcie na kilka chwil, niech podrośnie.

9

Teraz najszybszy sos do pizzy: przecie, lutenica, passata i ketchup. Do tego zioła prowansalskie, ewentualnie oregano, chilli...

10

...wymieszać i gotowe.

11

Pokrójcie pieczarki w plasterki (ja daję tylko kapelusze, bo ogonki zostawiam do wysmażenia z sezamem - robię z tego świetną pastą na kanapki). Pieczarki pokrójcie w kosteczkę albo paseczki, jak wolicie.

12

No i kończymy: sos pomidorowy rozsmarowujemy na cieście.

13

Nie musi być bardzo dokładnie ale ja go uwielbiam i zacieram nim dokładnie nawet brzegi.

14

Teraz na to szynka konserwowa eksportowa z firmy Krakus (jest akurat 6 plasterków, idealnie na całą blachę - 120 g).

15

Na szynkę pieczarki...

16

... na to papryka

17

... i mozarella (ja używam tej z Lidla: 1 opakowanie tartej mozarelli ma 200 g więc wystarcza mi na 2 pizze).

18

Teraz do rozgrzanego piekarnika: termoorbieg, 230 stopni, 12-14 minut i gotowe. Jak nie macie termoobiegu to nic nie szkodzi. Ustawcie najwyższą temperaturę i wsadźcie pizzę do rozgrzanego piekarnika. Bądźcie czujni, bo piecze się bardzo szybko.

19

Jest cieniutka, chrupiąca i niskokaloryczna.

20

W wersji wege (bez szynki) jest 120 kalorii mniej na całości czyli jakieś 30 kcal mniej na porcji:-)

Pizza domowa na ultracienkim cieście
(Visited 4 704 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *