Archives Z piekarnika

Tadżin z kurczakiem (fr.: tajine au poulet)

Tajine (czyt. tadżin) to zarówno nazwa naczynia jak i samego dania jakie w tym naczyniu jest przyrządzane. Pochodzi z krajów Maghrebu (północno-zachodniej Afryki) i jest posiłkiem kompletnym: jest mięso, warzywa a do tego kuskus albo – rzadziej – typowe dla tego regionu pieczywo: le pain de sable – to rodzaj naleśnika/placka, który Beduini przygotowują na Saharze i który jest gotowany w całości na drobnym piasku (w gorącym piasku pustyni zakopuje się surowe placki i po chwili wyciąga gotowe do zjedzenia). Oczywiście w mieście to pieczywo przygotowuje się na blasze, jak nasze podpłomyki. W każdym razie, zachęcam do wypróbowania tego pysznego dania, samo przygotowanie jest banalnie proste, jedynie chwilę trzeba poczekać aż się zrobi w piekarniku.

Czytaj więcej

Arabskie pulpeciki wołowe z pełnoziarnistą kaszą bulgur

Bardzo lubię kuchnię bliskowschodnią i czasem robią sobie coś mocno w takim klimacie. Np. mięsne kulki, robię ich więcej, potem fajnie się odgrzewają, bo otula je aromatyczny pomidorowy sos. Tylko trzy składniki: mięso, jajko i klucz do sukcesu – przyprawa RAS-AL-HANOUT – typowa dla kuchni marokańskiej – do kupienia w necie. Polecam wypróbować, petarda!

Czytaj więcej

Sałatka z pieczoną papryką, pieczoną dynią, cukinią i pistacjami

Lubię pieczone warzywa, są lżejsze dla mojego żołądka niż surowe. Pieczona dynia hokkaido jest znakomita nie tylko dlatego, że nie trzeba jej obierać ze skórki – jest jadalna w całości – ale też dlatego, że jest intensywniejsza w smaku niż ugotowana i daje piękny kolor. Do tego cudowna słodycz pieczonej papryki, chrupiące pistacje a całość podkręcona olejem z pistacji. Pycha:-)

Czytaj więcej

Chipsy z bobu

Korzystając z dobrodziejstw sezonu na bób, warto go włączyć do swojej diety. Z powodzeniem można go mrozić (surowy!) i wykorzystywać zimą, ale ten młody, świeży jest najsmaczniejszy. Ja zawsze obieram bób, skórki dawniej wyrzucałam a teraz przerabiam na świetne, chrupiące chipsy do podjadania na ulubionym serialu, albo jako dodatek do sałatek. Zróbcie i poczęstujcie znajomych, w pierwszej chwili smakują jak boczek:-)

Czytaj więcej

Serniczki wytrawne z kminkiem

Jednoporcjowe przegryzki są fajne, gdy potrzebujecie na szybko coś przekąsić. Lepiej jak zjecie coś nie tylko smacznego ale też zdrowego i niezbyt kalorycznego. Ja od słodkich przekąsek preferuję wytrawne, i takie są moje serniczki: na słono, z kminkiem. Ale możecie kombinować z innymi smakami (czarnuszka, sezam, zioła prowansalskie…).

Czytaj więcej