Sałatka z pieczoną papryką, pieczoną dynią, cukinią i pistacjami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Lubię pieczone warzywa, są lżejsze dla mojego żołądka niż surowe. Pieczona dynia hokkaido jest znakomita nie tylko dlatego, że nie trzeba jej obierać ze skórki - jest jadalna w całości - ale też dlatego, że jest intensywniejsza w smaku niż ugotowana i daje piękny kolor. Do tego cudowna słodycz pieczonej papryki, chrupiące pistacje a całość podkręcona olejem z pistacji. Pycha:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 296
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 17.6g28%
Węglowodany 33.4g12%
Białko 7.5g15%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g pieczonej dyni hokkaido
 100 g cukinii
 80 g pieczonej papryki
 80 g pora (zielona część)
 15 g pistacji
 1 łyżeczek oleju z pistacji
 mix sałat
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Paprykę upiekłam, obrałam ze skórki. MOżna ją przechowywać w lodówce kilka dni, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

2

Dynię hokkaido pokroiłam na cząstki i upiekłam razem ze skórą. Ten gatunek dyni, po upieczeniu zjadamy ze skórą:-) Upieczoną dynię przechowuję w zamrażalniku, w mniejszych porcjach.

3

Pora i cukinię krótko podprażyłam na suchej patelni dodając odrobinę soli.

4

Sałatę (u mnie roszponka) wyłożyłam na talerz...

5

... dorzuciłam pozostałe warzywa...

6

... skropiłam olejem z pistacji.

7

Na koniec posypałam z grubsza posiekanymi pistacjami, sezamem i pieprzem.

8

9

10

Składniki

 100 g pieczonej dyni hokkaido
 100 g cukinii
 80 g pieczonej papryki
 80 g pora (zielona część)
 15 g pistacji
 1 łyżeczek oleju z pistacji
 mix sałat
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Paprykę upiekłam, obrałam ze skórki. MOżna ją przechowywać w lodówce kilka dni, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

2

Dynię hokkaido pokroiłam na cząstki i upiekłam razem ze skórą. Ten gatunek dyni, po upieczeniu zjadamy ze skórą:-) Upieczoną dynię przechowuję w zamrażalniku, w mniejszych porcjach.

3

Pora i cukinię krótko podprażyłam na suchej patelni dodając odrobinę soli.

4

Sałatę (u mnie roszponka) wyłożyłam na talerz...

5

... dorzuciłam pozostałe warzywa...

6

... skropiłam olejem z pistacji.

7

Na koniec posypałam z grubsza posiekanymi pistacjami, sezamem i pieprzem.

8

9

10

Sałatka z pieczoną papryką, pieczoną dynią, cukinią i pistacjami
(Visited 645 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *