Arabskie pulpeciki wołowe z pełnoziarnistą kaszą bulgur

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Bardzo lubię kuchnię bliskowschodnią i czasem robią sobie coś mocno w takim klimacie. Np. mięsne kulki, robię ich więcej, potem fajnie się odgrzewają, bo otula je aromatyczny pomidorowy sos. Tylko trzy składniki: mięso, jajko i klucz do sukcesu - przyprawa RAS-AL-HANOUT - typowa dla kuchni marokańskiej - do kupienia w necie. Polecam wypróbować, petarda!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 6 szt

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 359
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 24.6g38%
Węglowodany 3g1%
Białko 28g57%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 400 g mięsa mielonego wołowego
 200 g passaty pomidorowej
 200 g sosu "tomate frito"
 1 jajko
 1 łyżka ras-al-hanout - mieszanki przypraw bliskowschodnich(min.: kumin, mielone ziarna kolendry, kurkuma, imbir, cynamon, ziele angielskie, biały i czarny pieprz, gałka muszkatołowa, goździki)
 opcjonalnie: cebula, czosnek

Sposób przygotowania

1

Mięso, sól, jajko i przeprawę wymieszać, najlepiej dłonią. Można dołożyć cebulkę drobno posiekana i czosnek.

2

Uformować kulki wielkości piłeczki pingpongowej, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

3

Zalać pomidorami: passatą i tomate frito.

4

Wstawić do piekarnika, 180-200 stopni, 30 minut naczynie przykryte np.folia aluminiową, 15-20 minut odkryć, żeby sos trochę odparował.

5

6

Kaszę kupiłam w necie, pełnoziarnisty bulgur prosto z Libanu, wyborne jedzonko:-) Moja porcja to 6 kulek mięsnych i 100 g ugotowanego bulguru: całość 468 kcal.

Składniki

 400 g mięsa mielonego wołowego
 200 g passaty pomidorowej
 200 g sosu "tomate frito"
 1 jajko
 1 łyżka ras-al-hanout - mieszanki przypraw bliskowschodnich(min.: kumin, mielone ziarna kolendry, kurkuma, imbir, cynamon, ziele angielskie, biały i czarny pieprz, gałka muszkatołowa, goździki)
 opcjonalnie: cebula, czosnek

Sposób przygotowania

1

Mięso, sól, jajko i przeprawę wymieszać, najlepiej dłonią. Można dołożyć cebulkę drobno posiekana i czosnek.

2

Uformować kulki wielkości piłeczki pingpongowej, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

3

Zalać pomidorami: passatą i tomate frito.

4

Wstawić do piekarnika, 180-200 stopni, 30 minut naczynie przykryte np.folia aluminiową, 15-20 minut odkryć, żeby sos trochę odparował.

5

6

Kaszę kupiłam w necie, pełnoziarnisty bulgur prosto z Libanu, wyborne jedzonko:-) Moja porcja to 6 kulek mięsnych i 100 g ugotowanego bulguru: całość 468 kcal.

Arabskie pulpeciki wołowe z pełnoziarnistą kaszą bulgur
(Visited 947 times, 19 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *