Zielony talerz na początek udanego dnia:-) Młode listki, awokado, papryczki padron – baza pysznego śniadania, do tego odrobina pomidorków na przełamanie koloru i czarne, wędzone oliwki, żeby przełamać łagodne smaki awokado i sałaty. Pysznie, lekko, zdrowo.
Archives Pomysł na śniadanie
Kanapki z awokado i krewetkami, padron, pomidorki i szparagi
Kiedy na zewnątrz skwar, nie ma ochoty nie tylko na gotowanie ale nawet na jedzenie. No ale jeść trzeba, więc polecam lekkie, pyszne, zdrowe śniadanie. Kromka pieczywa proteinowego (w zasadzie innego nie jadam), awokado, krewetki z patelni i ulubione warzywa: pomidorki koktajlowe, papryczki padron i szparagi. Odrobina dobrej oliwy, czarny sezam i możemy się cieszyć dobrze rozpoczętym dniem. Prosto i pysznie w 15 minut!
Jajka poszetowe na kanapce z awokado i sałatka z pomidorkami
Moje ulubione śniadanie o każdej porze roku – zmieniają się tylko dodatki ale jajko w koszulce to stały składnik. Polecam, bo jest smacznie, zdrowo, ładnie no i dietetycznie.
Jajko sadzone na warzywach, chleb proteinowy z awokado
Kocham jajka! Ci, którzy tu zaglądają wiedzą, że szczególnie jajka poszetowe (w koszulce) są moim numerem jeden w zestawach śniadaniowych. Zrobienie ich nie jest bardzo trudne, ale trzeba poświęcić trochę czasu i jajek, żeby się nauczyć je przyrządzać, tak, żeby ładnie wyglądały i były smaczne. Dlatego polecam łatwiejszą wersję śniadania z jajem: jajka sadzone, pieczywo z awokado i dużo warzyw po krótkiej obróbce termicznej. Takie śniadanie (lub lunch, obiad) jest nie tylko szybkie do przygotowania ale przede wszystkim zdrowe, sycące i fit.
Papryka, pieczarki, czosnek niedźwiedzi z patelni i kanapka z awokado
Warzywa po szybkiej obróbce termicznej to mój sposób na proste i smaczne fit danie. Kombinacji jest wiele, podprażyć można niemalże każde warzywo. Poza papryką i pieczarkami dostępnymi cały rok, wykorzystałam również sezonowy czosnek niedźwiedzi. Do tego kanapki z awokado i mamy pyszny, wegański, zdrowy posiłek.
Jajecznica z zielonymi dodatkami: awokado, por, mix sałat i cieciorka
Jajka to zawsze dobry pomysł na zdrowy, sycący posiłek. Tym razem nie jajko w koszulce ale lekka jajecznica z pysznymi, zielonymi dodatkami. Do zrobienia w 15 minut:-)
Zielone śniadanie z jajkiem w koszulce (czosnek niedźwiedzi, szparagi)
W sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i mój ulubiony składnik śniadaniowy: jajko w koszulce.
Jajka w koszulce i świeże warzywa
Lekkie ale sycące śniadanie (lub kolacja), duża porcja warzyw (tak, jak zalecają dietetycy), jajka przygotowane w najzdrowszy, możliwy sposób. Czy trzeba czegoś więcej?:-)
Jajka w koszulce na kanapce ze świeżym szpinakiem, sałatka ze szparagów i żółtego pomidora
Jajka poszetowe (w koszulce) to moje ulubione śniadanie, znajdziecie tutaj całe mnóstwo propozycji śniadaniowych z takimi jajkami. Łączcie je dowolnie, kombinujcie ze smakami, teksturami i konsystencja składników – jestem przekonana, że wyjdzie coś pysznego. Moje dzisiejsze połączenie ze szparagami i żółtym pomidorem było bardzo udane: pyszne, sycące i wyjątkowo ładne:-)
Mix sałat z kurczakiem w sosie sojowym, dip czosnkowy i wędzone oliwki
Wysokoproteinowa sałatka z kurczakiem i parmezanem. Dobra o każdej porze roku i dnia. Łatwa do przygotowania, smaczna i sycąca.
Jajka poszetowe na gofrach z czosnkiem niedźwiedzim, smażony pomidor, awokado i rzodkiewka z patelni
Gofry wytrawne można serwować na śniadanie, przekąskę czy kolację. Można je zrobić z różnymi dodatkami, moje są z czosnkiem niedźwiedzim, który ma swój czas od kwietnia do maja. Ale świetnie się przechowuje w zamrażalniku przez długi czas. Wystarczy zrobić z niego pesto, poporcjować i zamrozić. Do moich gofrów dodałam awokado i świeże pomidory z rzodkiewkami z patelni. Do tego mój ukochany składnik śniadań – jajko w koszulce. Wyszło super pysznie, zdrowo i lekko:-)
Feta z warzywami na ciepło: szparagi, czosnek niedźwiedzi, pieczarki
W sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i ser solankowy (feta) – lekko, zdrowo, ładnie:-)