Archives Pomysł na śniadanie

Jajka poszetowe na pieczywie proteinowym, pesto z czosnku niedźwiedziego, szparagi, zielone warzywa z patelni

Dzisiaj śniadanie z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej – jest tak aromatyczny, że nadaje charakteru całemu posiłkowi. Do tego najlepsza forma jajka – jajko w koszulce no i spora porcja zieleniny: zielony por, czosnek niedźwiedzi, groszek. Pieczywo proteinowe posmarowane obficie pesto z czosnku niedźwiedziego i młodziutkie, delikatne, chrupiące szparagi. Było przepysznie:-)

Czytaj więcej

Omlet z czosnkiem niedźwiedzim, awokado i roszponka

Bardzo szybkie, sezonowe, sycące, zdrowe i pyszne jedzenie. Jak dla mnie, to śniadanie idealne, spora porcja białka, zdrowe tłuszcze – polecam spróbować. Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa do początków maja, warto kupić na lokalnym placyku, bo to bomba witaminowa. Uwaga! ta roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać. Czosnek niedźwiedzi trzeba kupować wyłącznie z upraw.

Czytaj więcej

Jajko sadzone na liściach rzodkiewki z patelni, por, pieczarki

Bardzo lekkie śniadanie z jajem;-) Podpowiadam jak wykorzystać liście rzodkiewki, są jadalne i bardzo smaczne. Najczęściej robię z nich pesto ale okazuje się, że smażone też są świetne. Jajecznica na liściach rzodkiewki to sztos:-) A dzisiaj zestawik z porem, pieczarkami i jajkiem – bardzo smacznie, bardzo fit i bardzo szybko.

Czytaj więcej

Pieczywo proteinowe z jajkiem w koszulce i z awokado, liście rzodkiewki na gorąco z pistacjami, pieczarki i rzodkiewka

W moim posiłku wykorzystałam rzodkiewkę wraz z liśćmi. Okazuje się, że wychodzi z nich nie tylko pyszne pesto, ale również doskonale smakują jako warzywko z patelni, na gorąco. Z kilku innych składników zrobiłam super smaczną kompozycję, pełną zdrowych tłuszczy, białka i pięknie wyglądającą.

Czytaj więcej

Marynowane tofu z patelni, papryka, por, pieczarki w przyprawach bliskowschodnich

Jeżeli nie przepadacie za tofu, to być może dlatego, że nie próbowaliście marynowanego tofu. Polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na przykład z warzywami z patelni – papryka, por i pieczarki dostępne są cały rok, świetnie smakują na ciepło. Danie doprawiłam bliskowschodnimi smakami mielonych ziaren kolendry i kuminu. Pysznie i sycąco, z porządną porcją wegańskiego białka.

Czytaj więcej

Wegańskie śniadanie na ciepło z awokado i pieczywem proteinowym

Pieczarki, cukinia, por często są obecne w mojej kuchni, bo maja mało kalorii, więc są świetnym uzupełnieniem posiłków i wypełnieniem talerza. Pieczarki w sosie sojowym nabierają pięknego, złotego koloru i smaku, cukinie można przyprawić na wiele sposób, bo sama w sobie jest raczej neutralna smakowo, a por – zwłaszcza ta zielona część – z dodatkiem czosnku, krótko zrobiony na patelni, jest pyszny. Dorzyciłampo0rcję zdrowych tłuszczy w postaci awokado. Awokado kupuję zawsze w odmianie Haas – rzadziej zdarza się, że jest zepsute. Zaglądajcie pod ogonek: jak jest zielony – jest niedojrzałe, jak jest żółty lub zielono-żółty – jest dojrzałe, brązowy kolor to jest mocno dojrzałe – trzeba zjeść natychmiast, a jak jest biały nalot pod ogonkiem – jest zepsute, do wyrzucenia. Niedojrzałe jak poleży w domu, w cieple – dojrzeje.

Czytaj więcej

Tuńczyk w sosie własnym z warzywami na ciepło, czarnym ryżem, cieciorką i awokado

Często robię sobie takie kombinowane talerze z różnymi składnikami, na które akurat mam ochotę. Warzywa na ciepło fajnie się łączą niemal ze wszystkim, tuńczyka w puszce chyba każdy ma w domowej spiżarni a czarny ryż nie dość że smaczny to jeszcze pięknie wygląda i pachnie więc warto go włączyć do swojej diety. Takie talerze mają tę zaletę, że bardzo łatwo jest policzyć ile kalorii mamy w posiłku, ile w nim jest białka itd. Dla osób na redukcji albo tych aktywnych fizycznie to szczególnie istotne.

Czytaj więcej