Archives Pomysł na śniadanie

Omlet szarpany z pieczarkami i szparagami

Ten omlet to znakomity posiłek okołotreningowy. Idealny po wysiłku fizycznym, bo wysokoproteinowy. Aż trzy białka jaja i zarodki zarodki pszenne – bogate źródło białka, błonnika, witamin z grupy B i E. Warto je włączyć do codziennej diety. A sam omlet – pyszny, jak sezon szparagowy się skończy, to można zrobić ze szpinakiem baby, który teraz jest dostępny przez cały rok. Albo z fasolką szparagową (mrożona jest cały rok)…

Czytaj więcej

Jajka sadzone na pieczarkach i kapuście pekińskiej czyli szakszuka inaczej

Taka „szakszuka” to pomysł na utylizację wszystkiego co się ma:-) Ja wykorzystałam pieczarki i kapustę pekińską – obydwa te składniki mają smak subtelny i łatwy do „zagłuszenia” innymi bardziej intensywnymi smakami, a nade wszystko są mega niskokaloryczne. To takie super wypełniacze dla osób na diecie redukcyjnej:-)
Ta wersja jest z tajskim „twistem” i wyszło znakomicie:-)

Czytaj więcej

Szakszuka #zerowaste czyli jajka sadzone na resztkach lodówkowych

Szakszuka to po prostu jajka gotowane w warzywach z dodatkiem przypraw bliskowschodnich (kumin, kolendra). Moje śniadanie to taka szakszuka oszukana bo nie ma ani pomidora, ani papryki ani cebuli. Są za to resztki z lodówki, które nie są najbardziej efektowne (ich ładniejsze części poszły do innych dań) ale nic im w smaku nie brakuje. Ja nic nie wyrzucam, wszystko dostaje u mnie drugą szansę. I najczęściej są to bardzo udane kombinacje.

Czytaj więcej