Jajka poszetowe na kanapce z awokado i sałatka z młodych listków z fetą

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Oto pomysł na porządne śniadanie - 560 kcal: białko i zdrowe tłuszcze. Takie śniadanie "trzyma" do obiadu, idealne gdy macie plan np. na dłuższą aktywność fizyczną. Ale jednocześnie jest podzielne: spokojnie dwie osoby "na lekko" też się najedzą:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 560
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 40.2g62%
Węglowodany 15.8g6%
Białko 33.4g67%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 jajka
 40 g pomidorków śliwkowych
 45 g awokado Haas (1/2 owocu)
 40 g sera feta (lub innego twardego sera z solanki)
 10 g pistacji
 1 kromka pieczywa proteinowego
 garść młodych listków lub mixu sałat
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 czarnuszka, sól

Sposób przygotowania

1

Najpierw ugotujcie jajka. Jak nie wiecie jak to zrobić, polecam obejrzeć mój filmik instruktażowy na you tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU albo odszukać go wśród moich przepisów: https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/

2

Reszta to łatwizna: na talerzu ląduje duża garść sałaty (u mnie młode listki - gotowa mieszanka z marketu), kromkę kroimy na pół i robimy dwie kanapki. Awokado wyciągamy z łupiny przy pomocy łyżki, kładziemy na desce wypukłą stroną do góry, i kroimy w plasterki. Połowa plasterków na jedną kanapkę , druga połowa na drugą. Na to po jajku poszetowym.

3

Pomidorki kroimy na pół, fetę w kosteczkę, całość lekko posolić (albo i nie bo feta słona), oprószyć posiekanymi pistacjami i czarnuszką, skropić olejem sezamowym... gotowe:-)

Składniki

 2 jajka
 40 g pomidorków śliwkowych
 45 g awokado Haas (1/2 owocu)
 40 g sera feta (lub innego twardego sera z solanki)
 10 g pistacji
 1 kromka pieczywa proteinowego
 garść młodych listków lub mixu sałat
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 czarnuszka, sól

Sposób przygotowania

1

Najpierw ugotujcie jajka. Jak nie wiecie jak to zrobić, polecam obejrzeć mój filmik instruktażowy na you tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU albo odszukać go wśród moich przepisów: https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/

2

Reszta to łatwizna: na talerzu ląduje duża garść sałaty (u mnie młode listki - gotowa mieszanka z marketu), kromkę kroimy na pół i robimy dwie kanapki. Awokado wyciągamy z łupiny przy pomocy łyżki, kładziemy na desce wypukłą stroną do góry, i kroimy w plasterki. Połowa plasterków na jedną kanapkę , druga połowa na drugą. Na to po jajku poszetowym.

3

Pomidorki kroimy na pół, fetę w kosteczkę, całość lekko posolić (albo i nie bo feta słona), oprószyć posiekanymi pistacjami i czarnuszką, skropić olejem sezamowym... gotowe:-)

Jajka poszetowe na kanapce z awokado i sałatka z młodych listków z fetą
(Visited 623 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *