Salmorejo – andaluzyjski chłodnik

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji4 porcje

Salmorejo (czyt.salmoreho) to chłodnik z pomidorów. Przyrządza się go podobnie jak gazpacho ale jest znacznie bardziej kaloryczny. Znakomity na upały czyli przez cały "pomidorowy" sezon.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 300

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 290
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 16.1g25%
Węglowodany 29.1g10%
Białko 8.7g18%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kg dojrzałych pomidorów
 150 g ośródki bagietki pszennej
 50 ml oliwy AOEV
 1 ząbek czosnku
 2 jajka na twardo
 sól, piprz, ewentualnie ocet winny (najlepiej vinagre de jerez)

Sposób przygotowania

1

Blendujemy pomidory na gładki krem, następnie przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się resztek skórek i pestek.
Wrzucamy z powrotem do blendera, dodajemy ośródkę z bagietki, czosnek i zostawiamy na 10 minut.

2

Blendujemy na gładki krem, dolewamy oliwę, winagrę isolimy.

3

Tradycyjne salmorejo (czyt.salmoreho) jada się dobrze schłodzone, posypane siekanym drobno jajkiem na twardo i szynką jamon serrano ale tym razem jej nie dałam więc nie jest wliczona do makro.

Składniki

 1 kg dojrzałych pomidorów
 150 g ośródki bagietki pszennej
 50 ml oliwy AOEV
 1 ząbek czosnku
 2 jajka na twardo
 sól, piprz, ewentualnie ocet winny (najlepiej vinagre de jerez)

Sposób przygotowania

1

Blendujemy pomidory na gładki krem, następnie przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się resztek skórek i pestek.
Wrzucamy z powrotem do blendera, dodajemy ośródkę z bagietki, czosnek i zostawiamy na 10 minut.

2

Blendujemy na gładki krem, dolewamy oliwę, winagrę isolimy.

3

Tradycyjne salmorejo (czyt.salmoreho) jada się dobrze schłodzone, posypane siekanym drobno jajkiem na twardo i szynką jamon serrano ale tym razem jej nie dałam więc nie jest wliczona do makro.

Salmorejo – andaluzyjski chłodnik
(Visited 944 times, 19 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *