Na diecie redukcyjnej makaron jest jak najbardziej ok. Zresztą, tak jak pisałam już nie raz, należy jeść różnorodnie, zgodnie z tym, na co mamy ochotę kontrolując jedynie ilości czyli pilnując by bilans energetyczny był ujemny. Moja porcja makaronu to 50 g suchego produktu, za to z dodatkami lubię poszaleć. Czasami robi się z tego naprawdę duża objętościowo porcja! Bo jak dodamy krewetki, paprykę, cukinię to nagle okazuje się, że rozkoszowanie się smakiem nie ma końca:-) cały ten duży talerz pysznego jedzenia ma 544 kcal – tyle co 7 pierogów ruskich mojej mamy (bez okrasy!). Jedz mądrze, efektownie i efektywnie!
Archives Makarony
Pulpeciki z indyka w sosie z masła z nerkowców, makaron ryżowy z porem i pieczarkami
Indyk to czyste, chude mięsko, niskokaloryczne, wysokoproteinowe. Nie każdy lubi, bo jest dość zwarte i twardsze niż np. pierś kurczaka. Ale jest zdrowsze i warto je włączyć do diety. Podpowiadam jak urozmaicić jadłospis dodając danie z indyka ale z masłem z nerkowców. Tłuste masło do chudego indyka – to naprawdę dobrze smakuje. Delikatne mięso nabrało charakteru a podkreśliłam go dodatkowo przyprawami kumin, kolendra…. Warto spróbować:-)
Bucatini z krewetkami, boczkiem i pomidorkami
Są takie dania, które poprawiają mi humor. To makarony, najlepiej te grubsze i większe w swoim kształcie. Np. bucatini – takie grubsze spaghetti… Tak niewiele trzeba, żeby sprawić sobie kulinarna przyjemność:-) W myśl zasady „im mniej tym lepiej”, „im prościej tym smaczniej”. Makarony świetnie się do tego nadają, są na tyle niewymagające, że wystarczy czasem 2, 3 max 4 składniki, żeby danie nabrało charakteru i smaku. Dzisiaj polski boczek połączyłam w makaronowym daniu z krewetkami. Sos powstał z rozprażonych pomidorków i zielonych oliwek. Tylko tyle i aż tyle:-)
Bucatini z cukinią i łososiem wędzonym na gorąco
Makarony kochamy, pasują do wszystkiego, są dobre na każda porę roku, na każdą porę dnia i na każdy humor lub jego brak:-) najlepiej jak towarzyszy mu coś zdrowego np. warzywa i ryba – pycha:-)
Papardelle szpinakowe z piersią kurczaka i pieczarkami w sosie śmietanowym, pieczona papryka
Makaron z kurczakiem to zawsze smaczne połączenie. Ale można je urozmaicać. Najczęściej do tego dania wpada szpinak a ja proponuję cukinię, pieczona paprykę. Zapewniam, że jest super pysznie, ładnie i do syta. Porządny posiłek pełen protein, w sam raz na aktywny dzień.
Pulpeciki z indyka w sosie z mleka kokosowego i masła z nerkowców, makaron ryżowy, brokuł
Fajne danie z orientalnym twistem. Mięso indyka zrobione w pulpeciki z przyprawami kuchni bliskiego wschodu, do tego przepyszny sos z mleka kokosowego i masła z nerkowców – bardzo pyszne sycące danie. Pasuje do tego makaron ryżowy albo ryż. Polecam zrobić od razu więcej, bo to pyszne:-)
Makaron pełnoziarnisty w sosie ze świeżych pomidorów
4 składniki, 10 minut, pyszne danie w wersji dla wegetarian a nawet wegan (bez sera).
Bucatini ze szpinakiem i z krewetkami
Pyszny, wysokobiałkowy posiłek dla wielbicieli makaronów i krewetek. 3 składniki i pyszny obiad gotowy w 20 minut.
Makaron z brokułem i wędzonym łososiem
Obiad w 10 minut, tyle trzeba żeby ugotować makaron, brokuła i pokroić łososia.
Makaron chiński z owocami morza i kurkami
Makaron chiński jest smaczny i bardzo szybko się gotuje. Pasuje do wielu dań, fajnie łączy się zarówno z warzywami jak i owocami morza czy mięsem. Moja propozycja to połączenie chińskiego makaronu z owocami morza i kurkami. Do tego zielony akcent w postaci pora no i sezam:-)
Spaghetti z szynką serrano, porem i groszkiem cukrowym
Spaghetti z szynką serrano, porem i groszkiem cukrowym
Udon z tofu, shimeji i jajkiem
Makaron udon to bardzo specyficzny ale smaczny makaron, pszenny, popularny w kuchni japońskiej. Coraz częściej spotykany w naszych domach i restauracjach dalekowschodnich. Najfajniejsze jest to, że można go zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj wersja wegetariańska.