Makarony kochamy, pasują do wszystkiego, są dobre na każda porę roku, na każdą porę dnia i na każdy humor lub jego brak:-) najlepiej jak towarzyszy mu coś zdrowego np. warzywa i ryba – pycha:-)
Archives Makarony
Papardelle szpinakowe z piersią kurczaka i pieczarkami w sosie śmietanowym, pieczona papryka
Makaron z kurczakiem to zawsze smaczne połączenie. Ale można je urozmaicać. Najczęściej do tego dania wpada szpinak a ja proponuję cukinię, pieczona paprykę. Zapewniam, że jest super pysznie, ładnie i do syta. Porządny posiłek pełen protein, w sam raz na aktywny dzień.
Pulpeciki z indyka w sosie z mleka kokosowego i masła z nerkowców, makaron ryżowy, brokuł
Fajne danie z orientalnym twistem. Mięso indyka zrobione w pulpeciki z przyprawami kuchni bliskiego wschodu, do tego przepyszny sos z mleka kokosowego i masła z nerkowców – bardzo pyszne sycące danie. Pasuje do tego makaron ryżowy albo ryż. Polecam zrobić od razu więcej, bo to pyszne:-)
Makaron pełnoziarnisty w sosie ze świeżych pomidorów
4 składniki, 10 minut, pyszne danie w wersji dla wegetarian a nawet wegan (bez sera).
Bucatini ze szpinakiem i z krewetkami
Pyszny, wysokobiałkowy posiłek dla wielbicieli makaronów i krewetek. 3 składniki i pyszny obiad gotowy w 20 minut.
Makaron z brokułem i wędzonym łososiem
Obiad w 10 minut, tyle trzeba żeby ugotować makaron, brokuła i pokroić łososia.
Makaron chiński z owocami morza i kurkami
Makaron chiński jest smaczny i bardzo szybko się gotuje. Pasuje do wielu dań, fajnie łączy się zarówno z warzywami jak i owocami morza czy mięsem. Moja propozycja to połączenie chińskiego makaronu z owocami morza i kurkami. Do tego zielony akcent w postaci pora no i sezam:-)
Spaghetti z szynką serrano, porem i groszkiem cukrowym
Spaghetti z szynką serrano, porem i groszkiem cukrowym
Udon z tofu, shimeji i jajkiem
Makaron udon to bardzo specyficzny ale smaczny makaron, pszenny, popularny w kuchni japońskiej. Coraz częściej spotykany w naszych domach i restauracjach dalekowschodnich. Najfajniejsze jest to, że można go zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj wersja wegetariańska.
Warzywa z piekarnika, zapiekane z makaronem pełnoziarnistym i mozarellą
Zapiekanka makaronowa z warzywami, bez sosu, tylko trochę sera… Jest fit, smacznie, zdrowo i kolorowo:-)
Udon z łososiem, grzybkami shimeji i jajkiem w koszulce
Pyszne, sycące danie, w dodatku dobrze zbilansowane, z porządną porcją pełnowartościowego białka i ryby i jaja. I jakie to ładne danie:-)
Spaghetti z sosem z mięsa indyka i warzyw (bardzo fit)
Bardzo polecam wypróbować ten przepis. Nie dość, że sam indyk to niskokaloryczne i pełnowartościowe białko, to dodatek warzyw do sosu dodatkowo „rozcieńcza” go czyniąc jeszcze bardziej fit.