Archives Makarony

Sałatka makaronowa z grillowanym tuńczykiem, porem i suszonymi pomidorami

Świeży tuńczyk dobrze smakuje na ciepło – krótko zgrillowany, ale też doskonale pasuje do sałatek, na zimno. Mięso tuńczyka jest chude, ma dużo białka więc na diecie redukcyjnej sprawdza się doskonale. Oczywiście, jak to bywa z rybami (zwłaszcza dużymi), nie można przesadzać z ilościami ze względu na zawartość metali ciężkich w mięsie. Ale od czasu do czasu – jak najbardziej. Sałatka makaronowa z tuńczykiem to pełnowartościowy, sycący posiłek.

Czytaj więcej

Bavette z krewetkami, awokado i pistacjami

Makaron w 15 minut z 2-3 składnikami, to moje ulubione dane lunchowe, obiadowe czy kolacja. Bo żeby zjeść pełnowartościowy posiłek wystarczy naprawdę niewiele, i nie trzeba spędzić w kuchni dużo czasu żeby go przygotować. Awokado świetnie łączy się z makaronem, jest „maślane” w smaku, nie potrzebuje dodatkowego sosu, dodatkowych kalorii. Dorzucamy do tego krewetki i mamy porządną porcję cennego białka. Pistacje – żeby coś chrupało, chilli i czosnek, żeby podkręcić smak dania…. Przepyszne danie!

Czytaj więcej

Stek z tuńczyka, makaron ryżowy, szpinak baby

Świeży tuńczyk smakuje zupełnie inaczej niż ten z puszki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, nie znacie tego smaku, to polecam, bo to znakomita, chuda, wysokobiałkowa ryba. Nie potrzebuje żadnych przypraw, wystarczy grill, ewentualnie porządna patelnia i 2-3 minuty. Dodatki – wedle uznania. Proponuję makaron ryżowy i szpinak – całe danie powstało w 20 minut. Jest pyszne, fit, efektowne i kompletne. Uwaga do tuńczyka: to duża ryba, zatem zawiera metale ciężkie, które gromadzą się w rybie przez całe życie. Im większa, dłużej żyje, tym jest ich więcej. Ale od czasu do czasu warto sobie pozwolić na to pyszne, zupełnie wyjątkowe rybie mięso.

Czytaj więcej

Zupa galangalowa na mleku kokosowym, z kurczakiem i makaronem ryżowym

Zupa galangalowa to totalna eksplozja smaków. Może być w wersji z kurczakiem – taka jak moja, ale jadałam już z krewetkami, z tofu, z wołowiną i wegetariańską. Wszystkie uwielbiam, zwłaszcza zimą. Porządnie rozgrzewają i wprawiają w doskonały humor. Połączenie imbiru, galangalu i mleka kokosowego to klasyka kuchni tajskiej. Z tych trzech składników można wyczarować przepyszne dania.

Czytaj więcej

Papardelle z krewetkami, pieczoną papryką i cukinią

Na diecie redukcyjnej makaron jest jak najbardziej ok. Zresztą, tak jak pisałam już nie raz, należy jeść różnorodnie, zgodnie z tym, na co mamy ochotę kontrolując jedynie ilości czyli pilnując by bilans energetyczny był ujemny. Moja porcja makaronu to 50 g suchego produktu, za to z dodatkami lubię poszaleć. Czasami robi się z tego naprawdę duża objętościowo porcja! Bo jak dodamy krewetki, paprykę, cukinię to nagle okazuje się, że rozkoszowanie się smakiem nie ma końca:-) cały ten duży talerz pysznego jedzenia ma 544 kcal – tyle co 7 pierogów ruskich mojej mamy (bez okrasy!). Jedz mądrze, efektownie i efektywnie!

Czytaj więcej

Pulpeciki z indyka w sosie z masła z nerkowców, makaron ryżowy z porem i pieczarkami

Indyk to czyste, chude mięsko, niskokaloryczne, wysokoproteinowe. Nie każdy lubi, bo jest dość zwarte i twardsze niż np. pierś kurczaka. Ale jest zdrowsze i warto je włączyć do diety. Podpowiadam jak urozmaicić jadłospis dodając danie z indyka ale z masłem z nerkowców. Tłuste masło do chudego indyka – to naprawdę dobrze smakuje. Delikatne mięso nabrało charakteru a podkreśliłam go dodatkowo przyprawami kumin, kolendra…. Warto spróbować:-)

Czytaj więcej

Bucatini z krewetkami, boczkiem i pomidorkami

Są takie dania, które poprawiają mi humor. To makarony, najlepiej te grubsze i większe w swoim kształcie. Np. bucatini – takie grubsze spaghetti… Tak niewiele trzeba, żeby sprawić sobie kulinarna przyjemność:-) W myśl zasady „im mniej tym lepiej”, „im prościej tym smaczniej”. Makarony świetnie się do tego nadają, są na tyle niewymagające, że wystarczy czasem 2, 3 max 4 składniki, żeby danie nabrało charakteru i smaku. Dzisiaj polski boczek połączyłam w makaronowym daniu z krewetkami. Sos powstał z rozprażonych pomidorków i zielonych oliwek. Tylko tyle i aż tyle:-)

Czytaj więcej