Świeży tuńczyk dobrze smakuje na ciepło – krótko zgrillowany, ale też doskonale pasuje do sałatek, na zimno. Mięso tuńczyka jest chude, ma dużo białka więc na diecie redukcyjnej sprawdza się doskonale. Oczywiście, jak to bywa z rybami (zwłaszcza dużymi), nie można przesadzać z ilościami ze względu na zawartość metali ciężkich w mięsie. Ale od czasu do czasu – jak najbardziej. Sałatka makaronowa z tuńczykiem to pełnowartościowy, sycący posiłek.
Archives Makarony
Szpinakowe papardelle z pistacjami, prażony por, awokado i oliwa truflowa
Bardzo lubię bawić się kolorami w kuchni. Mając do dyspozycji dużo „zielonego” stworzyłam lekki, wegański posiłek z makaronem. Obłęd i petarda!
Bavette z krewetkami, awokado i pistacjami
Makaron w 15 minut z 2-3 składnikami, to moje ulubione dane lunchowe, obiadowe czy kolacja. Bo żeby zjeść pełnowartościowy posiłek wystarczy naprawdę niewiele, i nie trzeba spędzić w kuchni dużo czasu żeby go przygotować. Awokado świetnie łączy się z makaronem, jest „maślane” w smaku, nie potrzebuje dodatkowego sosu, dodatkowych kalorii. Dorzucamy do tego krewetki i mamy porządną porcję cennego białka. Pistacje – żeby coś chrupało, chilli i czosnek, żeby podkręcić smak dania…. Przepyszne danie!
Stek z tuńczyka, makaron ryżowy, szpinak baby
Świeży tuńczyk smakuje zupełnie inaczej niż ten z puszki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, nie znacie tego smaku, to polecam, bo to znakomita, chuda, wysokobiałkowa ryba. Nie potrzebuje żadnych przypraw, wystarczy grill, ewentualnie porządna patelnia i 2-3 minuty. Dodatki – wedle uznania. Proponuję makaron ryżowy i szpinak – całe danie powstało w 20 minut. Jest pyszne, fit, efektowne i kompletne. Uwaga do tuńczyka: to duża ryba, zatem zawiera metale ciężkie, które gromadzą się w rybie przez całe życie. Im większa, dłużej żyje, tym jest ich więcej. Ale od czasu do czasu warto sobie pozwolić na to pyszne, zupełnie wyjątkowe rybie mięso.
Bavette z krewetkami, cukinią i papryką
Tylko 4 składniki i możemy wyczarować pyszne, dietetyczne, lekkie i kolorowe danie w 15 minut.
Zupa galangalowa na mleku kokosowym, z kurczakiem i makaronem ryżowym
Zupa galangalowa to totalna eksplozja smaków. Może być w wersji z kurczakiem – taka jak moja, ale jadałam już z krewetkami, z tofu, z wołowiną i wegetariańską. Wszystkie uwielbiam, zwłaszcza zimą. Porządnie rozgrzewają i wprawiają w doskonały humor. Połączenie imbiru, galangalu i mleka kokosowego to klasyka kuchni tajskiej. Z tych trzech składników można wyczarować przepyszne dania.
Makaron z pieczoną papryką, chorizo, pieczarkami i porem
Makaron lubią wszyscy, ale jeżeli taki makaron pływa w zawiesistym sosie to już niekoniecznie jest fit. Wolę lekkie wersje makaronów, np. połączenie chorizo z warzywami. To jest takie pyszne, że nawet klasyka makaronowa czyli parmezan, jest zbędny.
Papardelle z suszonymi pomidorami, dorsz, padron, groszek i pomidorki
Ryby można robić na wiele sposobów. Ja najczęściej robię na patelni, dusząc z warzywami. Do tego makaron – im grubszy tym lepszy. Całe danie jest naprawdę fit: mało tłuszczu, dużo białka, w naprawdę sporej porcji jest niewiele kalorii. Warto spróbować:-)
Makaron szpinakowy z piersią kurczaka w sosie z pieczarek
Makaron z kurczakiem to niby nic specjalnego ale nawet z takiego klasyka można zrobić danie bardziej fit i bardziej kolorowe.
Papardelle z krewetkami, pieczoną papryką i cukinią
Na diecie redukcyjnej makaron jest jak najbardziej ok. Zresztą, tak jak pisałam już nie raz, należy jeść różnorodnie, zgodnie z tym, na co mamy ochotę kontrolując jedynie ilości czyli pilnując by bilans energetyczny był ujemny. Moja porcja makaronu to 50 g suchego produktu, za to z dodatkami lubię poszaleć. Czasami robi się z tego naprawdę duża objętościowo porcja! Bo jak dodamy krewetki, paprykę, cukinię to nagle okazuje się, że rozkoszowanie się smakiem nie ma końca:-) cały ten duży talerz pysznego jedzenia ma 544 kcal – tyle co 7 pierogów ruskich mojej mamy (bez okrasy!). Jedz mądrze, efektownie i efektywnie!
Pulpeciki z indyka w sosie z masła z nerkowców, makaron ryżowy z porem i pieczarkami
Indyk to czyste, chude mięsko, niskokaloryczne, wysokoproteinowe. Nie każdy lubi, bo jest dość zwarte i twardsze niż np. pierś kurczaka. Ale jest zdrowsze i warto je włączyć do diety. Podpowiadam jak urozmaicić jadłospis dodając danie z indyka ale z masłem z nerkowców. Tłuste masło do chudego indyka – to naprawdę dobrze smakuje. Delikatne mięso nabrało charakteru a podkreśliłam go dodatkowo przyprawami kumin, kolendra…. Warto spróbować:-)
Bucatini z krewetkami, boczkiem i pomidorkami
Są takie dania, które poprawiają mi humor. To makarony, najlepiej te grubsze i większe w swoim kształcie. Np. bucatini – takie grubsze spaghetti… Tak niewiele trzeba, żeby sprawić sobie kulinarna przyjemność:-) W myśl zasady „im mniej tym lepiej”, „im prościej tym smaczniej”. Makarony świetnie się do tego nadają, są na tyle niewymagające, że wystarczy czasem 2, 3 max 4 składniki, żeby danie nabrało charakteru i smaku. Dzisiaj polski boczek połączyłam w makaronowym daniu z krewetkami. Sos powstał z rozprażonych pomidorków i zielonych oliwek. Tylko tyle i aż tyle:-)