Stek z tuńczyka, makaron ryżowy, szpinak baby

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Świeży tuńczyk smakuje zupełnie inaczej niż ten z puszki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, nie znacie tego smaku, to polecam, bo to znakomita, chuda, wysokobiałkowa ryba. Nie potrzebuje żadnych przypraw, wystarczy grill, ewentualnie porządna patelnia i 2-3 minuty. Dodatki - wedle uznania. Proponuję makaron ryżowy i szpinak - całe danie powstało w 20 minut. Jest pyszne, fit, efektowne i kompletne. Uwaga do tuńczyka: to duża ryba, zatem zawiera metale ciężkie, które gromadzą się w rybie przez całe życie. Im większa, dłużej żyje, tym jest ich więcej. Ale od czasu do czasu warto sobie pozwolić na to pyszne, zupełnie wyjątkowe rybie mięso.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 577
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.2g35%
Węglowodany 47.8g16%
Białko 43.2g87%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 160 g świeżego tuńczyka
 50 g makaron ryżowy
 100 g szpinak baby
 10 g czosnku (2 ząbki)
 7 g masła
 1 łyżka oleju sezamowego
 sezam jasny i czarny
 zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroiłam w plasterki i zeszkliłam na maśle.

2

Dorzuciłam szpinak i krótko zrobiłam, tylko tyle żeby zmiękł.

3

Szpinak posypałam jasnym sezamem.

4

Makaron ryżowy ugotowałam al dente w osolonej wodzie.

5

Do makaronu dosypałam odrobinę czarnego sezamu.

6

Tuńczyka zrobiłam bardzo krótko na grillu. W środku musi być różowy, inaczej będzie przesuszony. W zależności od grubości steku potrzebuje on 2-3 minuty.

7

Całość skropiłam olejem sezamowym.

8

Na koniec odrobina zielonej cebulki, koniecznie grubo pokrojonej na sposób tajski.

9

10

Składniki

 160 g świeżego tuńczyka
 50 g makaron ryżowy
 100 g szpinak baby
 10 g czosnku (2 ząbki)
 7 g masła
 1 łyżka oleju sezamowego
 sezam jasny i czarny
 zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroiłam w plasterki i zeszkliłam na maśle.

2

Dorzuciłam szpinak i krótko zrobiłam, tylko tyle żeby zmiękł.

3

Szpinak posypałam jasnym sezamem.

4

Makaron ryżowy ugotowałam al dente w osolonej wodzie.

5

Do makaronu dosypałam odrobinę czarnego sezamu.

6

Tuńczyka zrobiłam bardzo krótko na grillu. W środku musi być różowy, inaczej będzie przesuszony. W zależności od grubości steku potrzebuje on 2-3 minuty.

7

Całość skropiłam olejem sezamowym.

8

Na koniec odrobina zielonej cebulki, koniecznie grubo pokrojonej na sposób tajski.

9

10

Stek z tuńczyka, makaron ryżowy, szpinak baby
(Visited 3 720 times, 20 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *