Takie danie to samo zdrowie w dodatku w sezonowym wydaniu. Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, (działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące). Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Do tej megazdrowej komosy dorzuciłam kurki i bób i odrobinę boczku żeby było trochę tłuszczyku:-)
Archives Recipes
Recipes
Wysokobiałkowe pankejki
Nie przepadam za słodkim więc jak już coś zjadam, to chcę, żeby to było nie tylko pyszne ale też miało np. więcej białka, jakąś wartość dodaną a nie tyko puste kalorie. I Olimp Sport Nutrition ma kilka takich produktów – np. gotowa mieszanka na pankejki, w kilku smakach. Ten imbirowy już testowałam – przepycha:-)
Jajecznica z kurkami na kromce pieczywa proteinowego
Kurki są bardzo wdzięczne w obróbce. Kilka chwil na masełku i baza do wielu szybkich dań gotowa. A połączenie z jajkami to klasyka przecież:-)
Pulpeciki z piersi indyka w arabskich przyprawach, kuskus
Pyszne delikatne mięso indycze można przerobić na pyszne, wyraziste pulpeciki. W dodatku niskokaloryczne i wysokobiałkowe. Smaki Bliskiego Wschodu na wyciągnięcie ręki:-) Polecam!
Koszyczki z ciasta filo z nadzieniem proteinowym
Wypieki z ciasta filo zazwyczaj są mocno kaloryczne i pyszne. Ja wolę te na wytrawnie (chociaż mam słabość do baklavy) ale żeby tych kalorii nie było tak dużo, no i żeby było sporo protein. No i wyszło coś pysznego: koszyczki z pysznym nadzieniem serowym, w którym przemyciłam dodatkową porcję białka:-)
Morszczuk w sosie z oliwkami i boczkiem, warkocz spaghetti
Ryba z makaronem – czemu nie! a ryba z boczkiem – no jasne! 🙂 danie skomponowane na okoliczność dużego wydatku energetycznego a mówiąc po prostu: rowerowe 3 godziny w upale – zasłużone proteiny w pysznym daniu z morszczukiem – polecam nie tylko dla aktywnych, bo wyszło przepysznie:-)
Kasza gryczana z łososiem, bobem i porem
Łososia wędzonego na gorąco kupuję często bo to smaczna rybka. Wg mnie pasuje do wielu zestawów śniadaniowych czy obiadowych, można jeść na zimno, na ciepło. Moja propozycja z kaszą gryczaną, bobem i porem to szybkie, smaczne i wysokobiałkowe danie. Polecam tą kombinację kaszy z rybą:-)
Szpinakowe pankejki białkowe z pastą z łososia i kawiorem
Porządna porcja białka w pysznych pankejkach. Idealna przegryzka po treningu lub aktywnym dniu, ale też świetne śniadanie, które trzyma do południa:-)
Leczo z chorizo i oliwkami
Na leczo każdy ma swój przepis, najczęściej nie jeden. Ja robię z warzyw sezonowych (baza to cukinia, papryka) i tego co w lodówce. Polecam np. wersję z czarnymi oliwkami i chorizo – jak ktoś lubi smaki południa to taka wersja leczo będzie mu bardzo smakować. A jak ktoś wege to po prostu pomija chorizo 🙂
Makaron ryżowy z krewetkami, fasolką szparagową i sezamem
Tylko 4 składniki, 10 minut i pyszne danie gotowe. Lubię dania proste, im mniej składników tym lepiej. Lekko, zdrowo, do syta, no i żeby było trochę protein:-)
Jajka poszetowe na smarowidle szpinakowym, wędzony łosoś, młode listki i bób pod olejem lnianym
Resztki papki z mrożonego szpinaku, serwowanego poprzedniego dnia, też można fajnie wykorzystać. Połączyłam takie resztki z serkiem do smarowania i wyszła smaczna pasta – idealna na kanapkę z jajkiem w koszulce:-)
Papardele z pesto, bobem i kurkami
Pesto to nic nadzwyczajnego ale w połączeniu z sezonowym bobem, kurkami i pistacjami tworzy pyszną całość:-)