Quinoa (komosa ryżowa) z boczkiem, kurkami i bobem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Takie danie to samo zdrowie w dodatku w sezonowym wydaniu. Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, (działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące). Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Do tej megazdrowej komosy dorzuciłam kurki i bób i odrobinę boczku żeby było trochę tłuszczyku:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 459
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21.6g34%
Węglowodany 37.7g13%
Białko 22.8g46%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 125 g ugotowanej komosy ryżowej
 70 g wędzonego boczku
 50 g kurek
 50 g ugotowanego bobu
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Boczek (miałam surowy wędzony ale możecie użyć innej wędliny, najlepiej wędzonej żeby smak był odpowiedni) pokroiłam w paseczki i podsmażyłam na suchej patelni granitowej (może być inna z powłoką non-stick).

2

Następnie dorzuciłam oczyszczony na sucho kurki...

3

... i ugotowany poprzedniego dnia bób (obrałam z łupinek). Wszystko krótko zagrzałam.

4

Do tego dorzuciłam komosę ryżową wcześniej ugotowaną.

5

Doprawiłam solą i pieprzem i wyszło pysznie:-)

Składniki

 125 g ugotowanej komosy ryżowej
 70 g wędzonego boczku
 50 g kurek
 50 g ugotowanego bobu
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Boczek (miałam surowy wędzony ale możecie użyć innej wędliny, najlepiej wędzonej żeby smak był odpowiedni) pokroiłam w paseczki i podsmażyłam na suchej patelni granitowej (może być inna z powłoką non-stick).

2

Następnie dorzuciłam oczyszczony na sucho kurki...

3

... i ugotowany poprzedniego dnia bób (obrałam z łupinek). Wszystko krótko zagrzałam.

4

Do tego dorzuciłam komosę ryżową wcześniej ugotowaną.

5

Doprawiłam solą i pieprzem i wyszło pysznie:-)

Quinoa (komosa ryżowa) z boczkiem, kurkami i bobem
(Visited 831 times, 8 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *