Fit propozycja przekąski z ciastem filo. Na wytrawnie, proteinowo a do tego odświeżająca sałatka na bazie pomidorów: pico de gallo.
Makro policzone dla zawijasków, sałatka (całość) ma ok. 110 kcal.
Archives Recipes
Recipes
Sałatka na ciepło z kaszą gryczaną, łososiem, bobem i boczkiem
Typowe danie z resztek, bo nic się nie może zmarnować. Trzeba tylko umiejętnie dobrać te resztki żeby wyszło nie tylko smacznie, ale też żeby posiłek był dobrze zbilansowany i niskokaloryczny:-)
Fusilli z kurczakiem i kurkami, na śmietance owsianej
Szybkie danie, wysokobiałkowe z sezonowymi kurkami. Odrobina śmietanki owsianej daje fajny smak, nie tworząc przy tym ciężkiego zawiesistego sosu. Pycha:-)
Jajka w koszulkach na kanapce ze śledziem i sezonowe dodatki
Spójrzcie tylko na makro: tylko 478 kcal i aż 36 g białka. Duża porcja, zdrowe tłuszcze i świetne smaki na jednym talerzu:-)
Krewetki w pomidorach z chińskim makaronem
Makaron chiński gotuje się krócej niż makarony włoskie, więc jak macie rozmrożone krewetki, to przygotowanie tego dania trwa kilka chwil. Rzadko spędzam w kuchni więcej niż 30 minut, a ten makaron robi się w 5 minut! I takie gotowanie to ja rozumiem:-) Co dla mnie ważne: porcja białka w tym posiłku to aż 32 g!
Brukselka zapiekana z nerkowcami
Kto nie lubi brukselki, to teraz polubi! Tylko 3 składniki, 10+20 minut, robota żadna… Koniecznie zróbcie i dajcie znać w komentarzach czy smakowało:-)
Fusilli z kurczakiem w sosie pomidorowym z czarnym sezamem
Niecodzienne połączenie dodatków do makaronu: pierś kurczaka, por i czarny sezam. To dobre połączenie smakowe ale przez wszystkim duża ilość protein z mięsa – aż 48.9 g (98% dziennego zapotrzebowania przeciętnej osoby) i prozdrowotne właściwości czarnego sezamu. Warto go włączyć do diety, bo to nasiono, które ma w swoim składzie kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone (oleinowy, linolowy, stearynowy, palmitynowy), kwas foliowy, metioninę (aminokwas), witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, magnez, żelazo, sód, cynk, mangan, miedź i selen. No i jest bardzo smaczny, nadaje charakter potrawie.
Wysokobiałkowe ciasto z borówkami
Nie przepadam za słodkim, ale jak już mnie najdzie ochota to lubię zrobić coś wysokobiałkowego, żeby poza przyjemnością z jedzenia słodkiego, było też trochę pożytku dla mięśni:-) To ciasto jest właśnie takie jak lubię: 10 minut roboty, duuuużo białka, wilgotne, słodkie… No i naprawdę fit!
Risotto z kurkami
Kiedy jest sezon na kurki, koniecznie zróbcie risotto (od razu mówię: z mrożonych to nie to samo!). To danie robi się samo, chociaż chwilę trzeba poczekać. Tylko trzy składniki a smak… zresztą sami oceńcie! Aha, i to jest wersja fit, więc jedzcie i cieszcie się:-)
Fusilli z młodym szpinakiem i piersią kurczaka w śmietance owsianej
Kurczak i szpinak do makaronu to pewniak. Wiele osób lubi tą kombinację, bo to faktycznie udane połączenie. Moja wersja jest oczywiście fit – bez dodatkowego tłuszczu, zachowane proporcje między węglowodanami a białkiem. Wyjątkowego smaku nadaje potrawie śmietanka owsiana. Jest niskokaloryczna i do wielu dań mi już podeszła:-)
Jajko w koszulce, awokado, młode listki, kurki, smażone pomidorki
Jajko w koszulce, awokado, młode listki, kurki, smażone pomidorki
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana, kociołek, prażone… w różnych regionach kraju, różnie się mówi na to danie. Wersji jest mnóstwo, z mięsem, za kapustą… ja dałam to co lubię najbardziej: ziemniaki, kiełbasę i boczek plus kilka warzywek:-) przyzwoity człowiek powinien się najeść 1/6 naczynia. Ja zjadłam 2 na raz! obłędnie mi smakowało!