Archives Recipes

Recipes

Fusilli z kurczakiem w sosie pomidorowym z czarnym sezamem

Niecodzienne połączenie dodatków do makaronu: pierś kurczaka, por i czarny sezam. To dobre połączenie smakowe ale przez wszystkim duża ilość protein z mięsa – aż 48.9 g (98% dziennego zapotrzebowania przeciętnej osoby) i prozdrowotne właściwości czarnego sezamu. Warto go włączyć do diety, bo to nasiono, które ma w swoim składzie kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone (oleinowy, linolowy, stearynowy, palmitynowy), kwas foliowy, metioninę (aminokwas), witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, magnez, żelazo, sód, cynk, mangan, miedź i selen. No i jest bardzo smaczny, nadaje charakter potrawie.

Czytaj więcej

Fusilli z młodym szpinakiem i piersią kurczaka w śmietance owsianej

Kurczak i szpinak do makaronu to pewniak. Wiele osób lubi tą kombinację, bo to faktycznie udane połączenie. Moja wersja jest oczywiście fit – bez dodatkowego tłuszczu, zachowane proporcje między węglowodanami a białkiem. Wyjątkowego smaku nadaje potrawie śmietanka owsiana. Jest niskokaloryczna i do wielu dań mi już podeszła:-)

Czytaj więcej

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana, kociołek, prażone… w różnych regionach kraju, różnie się mówi na to danie. Wersji jest mnóstwo, z mięsem, za kapustą… ja dałam to co lubię najbardziej: ziemniaki, kiełbasę i boczek plus kilka warzywek:-) przyzwoity człowiek powinien się najeść 1/6 naczynia. Ja zjadłam 2 na raz! obłędnie mi smakowało!

Czytaj więcej